Ο ΟΗΕ διόρισε τέσσερις εμπειρογνώμονες για να διενεργήσουν έρευνα για τα αίτια της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή, που αποδίδονται από ειδικούς σε κυανόκρανους από το Νεπάλ, ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός.

«Είναι σημαντικό να καθοριστούν τα αίτια της χολέρας και για τον ΟΗΕ και για το λαό της Αϊτής», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που υπάρχουν, ενώ θα μεταβεί στην Αϊτή για τη διεξαγωγή της έρευνας επί τόπου. Η ομάδα θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τον ΟΗΕ, θα έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του Οργανισμού, τις εκθέσεις, τις εγκαταστάσεις και τα μέλη του προσωπικού, ενώ θα παραδώσει γραπτή έκθεση των συμπερασμάτων της στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την κυβέρνηση της Αϊτής», πρόσθεσε.

Η ομάδα θα τελεί υπό τον Μεξικανό Αλεχάνδρο Κραβιότο, του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τα αίτια των διαρροϊκών νόσων που εδρεύει στο Μπανγκλαντές.

Οι άλλοι τρείς εμπειρογνώμονες θα είναι ο Κλαούντιο Λανάτα, του ινστιτούτου διατροφικής έρευνας του Περού, ο Ντανιέλ Λατάνι, του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο Μπαλακρίς Ναϊρ, του εθνικού ινστιτούτου για τη χολέρα και τις εντερικές νόσους της Ινδίας.

Στο μεταξύ η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από την επιδημία, που από τα μέσα Οκτωβρίου έχει στοιχίζει τη ζωή 3.651 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με μέχρι τώρα έρευνες, τα αίτια της επιδημίας αποδίδονται σε κυανόκρανους από το Νεπάλ που είχαν μεταβεί στη χώρα το 2004 στο πλαίσιο της αποστολής MINUSTAH.