Η Αϊτή ετοιμάζεται να τιμήσει σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό που έκοψε το νήμα της ζωής 22.000 ανθρώπων και άφησε άστεγους 1,2 εκατομμύρια.

Η πρώτη τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε χθες μπροστά από ομαδικό τάφο κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς, παρουσία του απερχόμενου προέδρου Ρενέ Πρεβάλ.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις μνήμης θα τελεστούν ωστόσο σήμερα την ακριβή ώρα που ο σεισμός έπληξε τη χώρα. Οι Αϊτινοί καλούνται να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή και να αφήσουν στον ουρανό λευκά μπαλόνια. Υπαίθρια λειτουργία θα τελεστεί στα ερείπια του καθεδρικού ναού του Πορτ-ο-Πρενς.

Δώδεκα μήνες μετά την καταστροφή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου παραμένει πληγωμένη, όπως μαρτυρούν οι 800.000 πρόσφυγες οι οποίοι παραμένουν σε καταυλισμούς.

Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια της προσφερθείσας βοήθειας, η ανοικοδόμηση δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, ενώ η κερδοσκοπία από την μικρή και διεφθαρμένη ελίτ της χώρας έχει λάβει επικές διαστάσεις.

Προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας απηύθυναν εκκλήσεις προς τον κόσμο να μην εγκαταλείψει την Αϊτή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε τον διπλασιασμό των προσπαθειών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, εξέφρασε την οργή του για τους αργούς ρυθμούς της ανοικοδόμησης και ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για σταθερή και μακροπρόθεσμη υποστήριξη.

Εκτός από τις καθυστερήσεις στην ανοικοδόμηση, οι Αϊτινοί βρίσκονται από τα μέσα Οκτωβρίου αντιμέτωποι με την επιδημία χολέρας που έχει προκαλέσει τον θάνατο 3.700 ανθρώπων.

Η πρώτη επέτειος του σεισμού βρίσκει την Αϊτή βυθισμένη σε πολιτική κρίση, που προκλήθηκε από τον αμφισβητούμενο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.