Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από την επιδημία χολέρας που μαστίζει την Αϊτή αυξήθηκε σε τουλάχιστον 2.761, με την ασθένεια να εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα της Καραϊβικής που πασχίζει ακόμα να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες Τετάρτη.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες πέντε ημέρες, σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Υγείας–συγκεκριμένα από την 14η έως την 17η Δεκεμβρίου. Το επίπεδο αυτό των θυμάτων είναι παρόμοιο με εκείνο που καταγραφόταν στα μέσα Νοεμβρίου.

Επιπλέον ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αυξήθηκε σε πάνω από 130.000 πολίτες, καθώς το πρώτο ξέσπασμα χολέρας στην Αϊτή εδώ και πάνω από έναν αιώνα επιδεινώνει την μιζέρια στην πάμφτωχη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου όπου συνεχίζεται και η πολιτική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Παράλληλα τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε πάνω από 100 στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία με τις αρχές στη χώρα να ανακοινώνουν ότι ερευνούν τον πρώτο πιθανό θάνατο από την ασθένεια στην επικράτειά της.

Επιδημιολόγοι προβλέπουν ότι τους επόμενους 12 μήνες έως και 400.000 άνθρωποι θα προσβληθούν από τη νόσο. Τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής, περισσότεροι από 45 ιερείς βουντού έχουν λιντσαριστεί από πολίτες που τους κατηγόρησαν ότι «εξαπλώνουν» την επιδημία.

Ο πραγματικός αριθμός των ασθενών και των νεκρών από την επιδημία ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται στον επίσημο απολογισμό, σύμφωνα με αναλυτές.