Με προορισμό το Πορτ ο Πρενς της Αϊτής απογειώθηκε πριν λίγο το δεύτερο αεροσκάφος που ναυλώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για να μεταφέρει υιοθετημένα παιδιά σε γαλλικές οικογένειες. Επιβαίνουν γονείς και προσωπικό συνοδείας και αναμένεται να επιστρέψει αύριο το πρωί, παραμονή των Χριστουγέννων, με 80 παιδιά.

Ακόμα 114 παιδιά από την Αϊτή έφθασαν χθες στο Παρίσι και παραδόθηκαν στις θετές τους οικογένειες. Η ναύλωση των αεροσκαφών έγινε δυνατή μετά τη συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και την Αϊτή στα μέσα Δεκεμβρίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας.

Οι διαδικασίες υιοθεσίας αφορούν συνολικά 318 παιδιά. Δεν θα βρίσκονται όμως όλα στη Γαλλία για τα Χριστούγεννα, αφού ορισμένοι θετοί γονείς αποφάσισαν να μετακινηθούν ιδιωτικά στην Αϊτή για να τα παραλάβουν, ενώ για άλλους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υιοθεσίας.

Οι διαδικασίες υιοθεσίας διεκόπησαν εξαιτίας του σεισμού, καθώς αποφάσεις και διοικητικά έγγραφα καταστράφηκαν κάτω από τα ερείπια των δημοσίων κτιρίων.

Περί τα χίλια παιδιά είχαν δοθεί προς υιοθεσία από την Αϊτή σε γαλλικές οικογένειες πριν από τον σεισμό και 800 από αυτά έχουν φθάσει από την αρχή του έτους στη Γαλλία.