Τουλάχιστον 100 παιδιά από την Αϊτή που υιοθετήθηκαν από γαλλικές οικογένειες έφθασαν σήμερα στο Παρίσι από το Πορτ-ο-Πρενς, σε ένα πρώτο αεροσκάφος που ναύλωσε η Γαλλία ύστερα από τη σύναψη συμφωνίας με την Αϊτή.

Συνολικά 113 παιδιά επέβαιναν σε αυτή την πρώτη πτήση. Ορισμένα ήταν μαζί με τα αδέλφια τους. Στο ταξίδι αυτό τα παιδιά συνόδευαν ιατρικές ομάδες καθώς και ένας γονέας ανά οικογένεια.

Μια επιτροπή υποδοχής διαχειριστικού και ιατρικού χαρακτήρα τα ανέμενε στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ εξαιτίας κυρίως της επιδημίας χολέρας, η οποία μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει το θάνατο 2.500 ανθρώπων στο νησί.

«Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και προέρχονται από κοινότητες όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα», εξήγησε ο παιδίατρος Πατρίκ Νταούντ.

Πριν από την άφιξη του αεροσκάφους, η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί και η υπουργός αρμόδια για θέματα Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής Ροζλίν Μπασελό περίμεναν στην αίθουσα υποδοχής.

«Τα παιδιά αυτά φθάνουν σε συνθήκες πλήρους νομικής ασφάλειας. Εκφράζω ικανοποίηση που ο πρωθυπουργός της Αϊτής δέχτηκε μια διακυβερνητική συμφωνία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

Μια δεύτερη πτήση προς το Πορτ-ο-Πρενς αναμένεται να αναχωρήσει αύριο Πέμπτη από το Παρίσι επιστρέφοντας με παιδιά την Παρασκευή.

Συνολικά 300 παιδιά από την Αϊτή θα επωφεληθούν από τη συμφωνία αυτή μεταξύ Γαλλίας και Αϊτής η οποία επέτρεψε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υιοθεσίας. Οι διαδικασίες αυτές είχαν διακοπεί στις 12 Ιανουαρίου από το σεισμό που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων, ενώ πολλές δικαστικές αποφάσεις και διοικητικά έγγραφα θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Οι διαδικασίες υιοθεσίας 1.000 παιδιών ήταν σε εξέλιξη πριν από το σεισμό και σχεδόν 700 παιδιά βρίσκονταν ήδη στην αγκαλιά των θετών οικογενειών τους.