Αν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θέλετε να πραγματοποιήσετε μια εξόρμηση με θαλασσινή αύρα, αλλά με το αυτοκίνητό σας, οι προορισμοί που ακολουθούν παρακάτω σίγουρα αξίζει να μπουν στην ταξιδιωτική σας ατζέντα. Παραδοσιακά χωριά και πόλεις δίπλα στο κύμα, γίνονται οι απόλυτες επιλογές για μια αναζωογονητική απόδραση.

Ερμιόνη

Ερμιόνη

Από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές στο νομό Αργολίδας, η Ερμιόνη μοιάζει με νησί -δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν «πόλη- νησί»- καθώς συνδυάζει ιδανικά την νησιωτική ατμόσφαιρα και αισθητική με εκείνη της πόλης. Πρόκειται για μια όμορφη και περιποιημένη κωμόπολη, δίπλα σε ένα υπέροχο, πευκόφυτο ακρωτήρι, το Μπίστι, που διακρίνεται για την αρχοντική αύρα και το γραφικό της τοπίο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αργολίδας, σε απόσταση 85 χλμ. από το Ναύπλιο και ακριβώς απέναντι από την Ύδρα.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δύο πλευρές μιας στενής λωρίδας γης, στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, είναι τόσο μικρή όσο πρέπει για μια εξόρμηση που τα έχει όλα, ενώ προσφέρει στους επισκέπτες της εικόνες απίστευτου κάλλους και στιγμές χαλάρωσης με θέα στα νερά του κόλπου ακριβώς μπροστά της.

Άφησσος

Άφησσος

Αμφιθεατρικά χτισμένη σε απόσταση περίπου 26 χλμ. από το κέντρο του Βόλου, η Άφησσος συναντάται στο νότιο τμήμα του Πηλίου. Πρόκειται για ένα χωριό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τη μυθολογία το όνομά της είχε συνδυαστεί άρρηκτα με τους Αργοναύτες.

Χτισμένη ανάμεσα σε πλούσιους ελαιώνες, η Άφησσος ξεχωρίζει, επίσης, και για την αρχιτεκτονική της, με τα σπίτια της να είναι σχεδόν ίδια, βασισμένα στην παραδοσιακή, πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Η δε θέα που απολαμβάνουν στη θάλασσα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, είναι ονειρική. Μια από τις πιο ειδυλλιακές ώρες για να απολαύσει κανείς τη βόλτα του στην παραλιακή περαντζάδα του χωριού, όσο τα χρώματα του ήλιου βάφουν με τους ζεστούς τους τόνους τον ορίζοντα.

Κορωνησία

Κορωνησία

Ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς που μοιάζει να επιπλέει στα νερά της θάλασσας, υποδέχεται τους επισκέπτες σε απόσταση 25 χλμ. από την Άρτα. Η Κορωνησία που μοιάζει με πραγματικό νησί είναι ένα μικρό χωριό στο κέντρο του Αμβρακικού κόλπου, που συνδέεται με την στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης. Το μικρό και γραφικό λιμανάκι της γεμίζει με παραδοσιακές ψαρότρατες, οι ντόπιοι τις αποκαλούν πριάρια, οι οποίες προμηθεύουν της περιοχή με τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού. Από τις γευστικές εμπειρίες που σίγουρα αποτυπώνονται στη μνήμη του επισκέπτη, καθώς η φήμη της γεύσης τους κάνει το γύρο της Ελλάδας. Σημείο αναφοράς για την Κορωνησία ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κορωνήσιας, ο οποίος χρονολογείται από τον 7ο αιώνα.

Ναύπλιο

Ναύπλιο

Η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας και μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, αποτελεί αδιαμφισβήτητα διαχρονική επιλογή. Με θαλασσινή αύρα και σήμα κατατεθέν το περίφημο ενετικό φρούριο στο λόφο Παλαμήδι, που είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο της πόλης και προσφέρει πραγματικά εκπληκτική θέα, ξεχωρίζει για τη βενετσιάνικη αισθητική, η οποία αποτυπώνεται μέχρι και σήμερα στα κτίρια της πόλης. Σημείο αναφοράς του Ναυπλίου και το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι, ενώ μια βόλτα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης από τις εμπειρίες που σίγουρα χαρακτηρίζουν το Ναύπλιο.

Πύλος

Πύλος

Σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα βρίσκεται μία από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις της Μεσσηνίας. Ο λόγος για την Πύλο, στον ομώνυμο κόλπο (γνωστός και ως κόλπος Ναβαρίνο) που περιβάλλεται από την υδάτινη αγκαλιά του Ιονίου και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη έτσι ώστε να προσφέρει πανοραμική θέα στα νερά του Ιονίου. Με λευκά σπιτάκια με κόκκινες σκεπές, θυμίζει πολύ κάτι από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων αποτελεί σημείο αναφοράς, ενώ στα αξιοθέατα της ξεχωρίζουν το Νιόκαστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, καθώς και το Ανάκτορο του Νέστορος, στο λόφο του επάνω Εγκλιανού. Από τις παραλίες της ευρύτερης περιοχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε δεν είναι άλλη από την πολυφωτογραφημένη Βοϊδοκοιλιά βόρεια της Πύλου, με σχήμα μισοφέγγαρου, ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά.