Όσο περίεργο κι αν ακούγεται σε απόσταση 30 λεπτών από την Ομόνοια, υπάρχει ένας νερόμυλος του 1876. Ο Μύλος του Ν.Δ., όπως είναι γνωστός, βρίσκεται στο Πικέρμι και δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει στην ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής με την αμπελουργία.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους, στο Πικέρμι άνθισε η αμπελουργία, με τους κατοίκους να συγκεντρώνονται αρκετά συχνά κατά τον τρύγο. Έτσι, στο ρέμα του Βαλανάρη που πηγάζει από το Πεντελικό και δεν σταματάει ποτέ, κατασκευάστηκε η δεξαμενή του Πικερμίου για να εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες και το πότισμα των χωραφιών στο Ντράφι, ενώ σιγά σιγά γύρω στο 1845 αρχίζουν να οικοδομούνται και οι πρώτοι νερόμυλοι.

Τα κτήματα στην ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτα από αμπέλια, ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή, ενώ χτίζονται σιγά σιγά βουστάσια και πτηνοτροφία. Μάλιστα, την ίδια εποχή αρχαιολόγοι επισκέπτονται την περιοχή και ανακαλύπτουν πλούσια και ενδιαφέροντα ευρήματα.

Απολαύστε μια πτήση μέσω drone πάνω από την περιοχή και ανακαλύψτε γωνιές που δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν στην Αττική, με την βοήθεια του βίντεο από τον youtuber haanity.