Μία από τις ωραιότερες και πιο δημοφιλείς περιοχές του νομού Πιερίας, ο Πλαταμώνας βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού και συναντάται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την Κατερίνη. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του οφείλεται στους πολλούς πλατάνους που βρίσκονται στην περιοχή ή στις πλατιές αμμουδιές των ακτών του.

Κι αν φημίζεται ότι βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, του μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, μπροστά του έχει το Αιγαίο. Με ατού του, λοιπόν, τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας ενδείκνυται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στη χώρα για όσους θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο.

Με τον επιβλητικό Όλυμπο να λειτουργεί ως φυσικό σκηνικό, η παραλία του Πλαταμώνα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και για αμέτρητους τουρίστες που επιλέγουν τον Πλαταμώνα για τις διακοπές τους.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του το περίφημο κάστρο του Πλαταμώνα, πολύ κοντά στο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, κοντά στη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, με τον κεντρικό πύργο του να δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Ο επισκέπτης εκτός από το κάστρο μπορεί επίσης να δει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.