Ένας απόκοσμος βράχος σε σχήμα τουλάχιστον περίεργο επιβλέπει μια παραλία της Άνδρου που δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις.

Της Γριάς το Πήδημα τη λένε χαρακτηριστικά και παραμένει όχι μόνο από τις δημοφιλέστερες της Άνδρου, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς τέτοια καμώματα του φυσικού τοπίου δύσκολα θα ξαναβρείς.

Δύστροπη στην προσέγγιση με τον χωματόδρομο και το περπάτημα στο μονοπάτι, όπως μια γριά που στοίχειωσε το σημείο θα ήθελε δηλαδή, η παραλία ξεχωρίζει για τον επιβλητικό και πελώριο βράχο που υψώνεται αυθάδικα μερικά μόλις μέτρα από την ακτή.

554001355

Γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά, χρυσαφένια αμμουδιά και σε μίνι μέγεθος, η μικροσκοπική παραλία της νοτιοανατολικής Άνδρου κλέβει αμέσως το βλέμμα σου, έχοντας ήδη κλέψει την προσοχή σου από το όνομά της και μόνο. Άκου Γριάς το Πήδημα, μα πώς το σκέφτηκαν, βρίσκεσαι να αναρωτιέσαι έτσι στα ξαφνικά;

1106989790

Χαμένο στους θρύλους και τις λαϊκές διηγήσεις, το όνομα φαίνεται να προέρχεται από δυο διαφορετικές ιστορίες με κοινό άξονα αναφοράς τον παράξενο βράχο. Είτε πρόκειται για ηλικιωμένη που έχασε λοιπόν τον τρίτο της άντρα και αυτοκτόνησε στα νερά της παραλίας είτε για γριά που λειτούργησε ως δούρειος ίππος του τούρκου κατακτητή για να πατήσει το Πάνω Κάστρο της Άνδρου στα χρόνια της τουρκοκρατίας, η παραλία έχει συνδεθεί με το τέλος της ζωής μιας γηραλέας γυναίκας.

1011218350

Γι’ αυτό και αν στυλώσεις τα μάτια σου στον πολλών μέτρων πέτρινο όγκο θα δεις μια γριά με το χαρακτηριστικό της μαντίλι να θρηνεί, είτε για την τύχη της είτε για το κακό που έφερε άθελά της στους συγχωριανούς της, θύμα των καιρών.

1106989727

Γιατί να πας: μα για τον περίεργο βράχο φυσικά που σκίζει το τοπίο και έχει τόσους θρύλους να εκμυστηρευτεί στον προσεκτικό ταξιδιώτη. Δεν είναι άλλωστε παρά η γριά που πέτρωσε. Αλλά και για τα υπέροχα νερά της και το ιδιαίτερο της περιοχής, σε κάτι λιγότερο μεταφυσικό…

000_455965465

[niveabanner2018][/niveabanner2018]