Την επιβολή στην αμερικανική εταιρεία Google τριών ξεχωριστών προστίμων, συνολικού ύψους 6 εκατ. ρουβλίων (66.672 ευρώ), επειδή δεν απομάκρυνε περιεχόμενο από την πλατφόρμα της το οποίο η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο, ανακοίνωσε την Τρίτη (25/05) δικαστήριο στη Ρωσία.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται εν μέσω μιας ευρύτερης διαμάχης που υπάρχει μεταξύ της Μόσχας και της Google. Η ρωσική Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών, προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε τελικά να επιβραδύνει την πλατφόρμα της εταιρείας εντός των συνόρων της, εάν δεν καταφέρει να διαγράψει το απαγορευμένο περιεχόμενο.

Η Ρωσία έχει ήδη επιβάλει μια τιμωριτικού χαρακτήρα επιβράδυνση στην πλατφόρμα του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, επειδή δεν είχε διαγράψει απαγορευμένο περιεχόμενο, ως μέρος της προσπάθειας που κάνει η Μόσχα να ελέγξει τους γίγαντες της Δυτικής τεχνολογίας και να ενισχύσει αυτό που αποκαλεί «κυριαρχία» στο διαδίκτυο.

Βάσει των όσων μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Google κρίθηκε ένοχη για διοικητικές παραβάσεις, όπως απεφάνθη το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας, επιβάλλοντας πρόστιμο 2 εκατ. ρουβλίων για κάθε παράβαση.

Η Google Russia δεν ανταποκρίθηκε αμέσως, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.

Οι κατηγορίες αφορούν αναρτήσεις, οι οποίες -όπως ισχυρίζεται η Ρωσία- ενθάρρυναν ανηλίκους να συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες από τις Αρχές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, όταν άνθρωποι σε όλη την επικράτεια της Ρωσία βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους στον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, μετά τη σύλληψη του.

Επίσης, το δικαστήριο επέβαλλε στο Facebook, πρόστιμο 26 εκατ. ρουβλίων ρούβλια, (289.301 ευρώ), επειδή δεν διέγραψε περιεχόμενο το οποίο η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο.

Το Απρίλιο ρωσικό δικαστήριο είχε επιβάλλει τρία ξεχωριστά πρόστιμα στο Twitter ύψους 8,9 εκατ. ρουβλίων (99.030 ευρώ) επειδή δεν διέγραψε απαγορευμένο περιεχόμενο, ενώ για παρόμοιους λόγους είχε επιβληθεί πρόστιμο και στην εταιρεία TikTok.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.