Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης κρύβεται στη δομή του εγκεφάλου μας και στο πώς όλοι αυτοί οι νευρώνες λειτουργούν. Συχνά γίνονται μελέτες και έρευνες για την καλύτερη κατανόηση αυτής της λειτουργίας.

Πλέον, σε αυτές τις προσπάθειες έρχεται να προστεθεί το Human Brain Project (HBP), που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εγχείρημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για την υλοποίηση του πρότζεκτ θα χρησιμοποιηθεί ένας υπέρ-υπολογιστής, που θα είναι έως και 1.000 φορές πιο ισχυρός από τους συνήθεις υπολογιστές.

Η χρηματοδότηση για το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο αγγίζει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στο HBP θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 ερευνητές (φυσικά και με ελληνική συμμετοχή). Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πείραμα στον τομέα του αφού στόχος είναι μία λεπτομερέστατη προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το πρότζεκτ αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2013, ενώ ήδη υπολογίζεται πως για να προσομοιωθούν όλοι οι νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς και οι συνάψεις μεταξύ τους, θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν καταφέρουν να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ, θα καταφέρουν να δώσουν λύση σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα άγχους, διαταραχές στον ύπνο, καθώς και συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών.