Η μηχανή αναζήτησης της Google έχει αλλάξει το ίδιο το ίντερνετ, μόνο που είναι εύκολο πια να χαθείς μέσα στο αδιανόητα πολύ περιεχόμενο του Παγκόσμιου Ιστού.

Η Google προσφέρει ωστόσο εργαλεία για να βρίσκουμε τον δρόμο μας και να εμφανίζονται μόνο τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν.

Αν αναζητούμε λοιπόν περιεχόμενο από ένα συγκεκριμένο site, έπεται πως δεν θέλουμε αποτελέσματα από όπου να ’ναι. Κι αν πληκτρολογήσουμε απλώς το όνομα της ιστοσελίδας, θα δούμε πως αυτό δεν δουλεύει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ο σωστός τρόπος είναι να επιστρατεύσουμε την εντολή «Site:» της Google. Έστω ότι αναζητούμε στο Newsbeast.gr τι έχει γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ενδεικνυόμενος τρόπος είναι να γράψουμε στη γραμμή της αναζήτησης site: ακολουθούμενο χωρίς κενό από το πλήρες όνομα της ιστοσελίδας (site:newsbeast.gr) και μετά με κενό τις λέξεις κλειδιά που μας ενδιαφέρουν (εδώ το Συμφωνία Πρεσπών).

Αυτό που θα πάρουμε μετά το Enter είναι αποκλειστικά τα αποτελέσματα που ταιριάζουν με τους δύο όρους της αναζήτησης.

Αν πάλι ψάχνουμε κάτι στη μηχανή αναζήτησης και εμφανίζονται αποτελέσματα για κλάματα, βάζουμε τους όρους μας μέσα σε εισαγωγικά (αγγλικά): “Συμφωνία Πρεσπών”, εν προκειμένω. Η Google θα εμφανίσει τώρα μόνο τα αποτελέσματα που ταιριάζουν ακριβώς στους όρους της αναζήτησης, κάνοντας απείρως ευκολότερο να βρούμε αυτό που όντως αναζητούμε…