Η Nokia κατείχε τα ηνία στις παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων επί 14 ολόκληρα χρόνια. Πλέον η Samsung, με τις φετινές της επιδόσεις, κατάφερε να ξεπεράσει τον άλλοτε κολοσσό και γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, με βάση το σύνολο των συσκευών που αποστέλλονται στις αγορές των διαφόρων χωρών.

Η Samsung λοιπόν, για το 2012, είναι υπεύθυνη για το 29% των κινητών συσκευών που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας τη Nokia στη δεύτερη θέση με 24%, ακολουθεί η Apple με 10%, η ZTE με 6% και η LG με 4%.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία προέρχονται από έρευνα της iSuppli για το τρέχον έτος και παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τις μεταβολές στις πωλήσεις των εταιρειών.

Η πτώση της Nokia από το 30% στο 24% ήταν αναμενόμενη, μετά τη ριζική αλλαγή στο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί στις συσκευές της, αφού τα Windows Phone δεν έχουν ακόμα εδραιωθεί μεταξύ των καταναλωτών.

Από την άλλη η Samsung οφείλει την επιτυχία της στην τεράστια γκάμα συσκευών που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις των χρηστών, από κινητά τηλέφωνα με μεγάλες επιδόσεις, για τους πιο απαιτητικούς, μέχρι και πιο οικονομικές, αξιοπρεπείς προτάσεις.

Η Samsung και η Apple, σύμφωνα με προβλέψεις της έρευνας, αναμένεται να καλύψουν το 48% της αγοράς των smartphones με το 28% να ανήκει στη Samsung (πρώτη στη σχετική λίστα) και το 20% στην Apple (δεύτερη), ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην πτώση των HTC και RIM που, όπως και η Nokia, παρουσίασαν σημαντικές απώλειες σε σχέση με το 2011.