Στοιχεία για την κεταμίνη και τις ουσίες που φέρονται να είχαν χορηγήσει οι γιατροί στην Τζωρτζίνα, του ενός εκ των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, επισημαίνονται από την πλευρά της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ο δικηγόρος της, Κωνσταντίνος Ζάρδας, αναφέρει ότι ενδεχομένως έγινε λάθος και αντί οι γιατροί να χορηγήσουν το αναισθητικό ροκουρόνιο, χορήγησαν κεταμίνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, τοξικολόγος που συνέκρινε έγγραφα του νοσοκομείου με τις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας εντόπισε μια διαφορά. Κατά τη διασωλήνωση σύμφωνα με τον εντατικολόγο τα τελευταία λεπτά της Τζωρτζίνας χορηγήθηκαν στο παιδί δύο ουσίες, ροκουρόνιο και αδρεναλίνη.

Δεν έχουν καταγραφεί στην τοξικολογική, δεν ξέρουμε αν έχουν αναζητηθεί αλλά δεν έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τοξικολογίας Αριστείδη Τσατσάκη, ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, μια πλήρης και σωστή τοξικολογική θα έπρεπε να έχει καταγράψει και τις δυο αυτές ουσίες. Εάν το ροκουρόνιο χορηγήθηκε μια ώρα πριν τον θάνατο θα είναι ανιχνεύσιμη. Αν δεν ανιχνευθεί σημαίνει ότι το παιδί δεν την έλαβε.

Από την πλευρά του ο εντατικολόγος του Παίδων, απαντώντας για την κεταμίνη, είπε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να χορηγηθεί στο παιδί, το οποίο ήταν άσφυγμο και άπνοο. Τα μόνα φάρμακα που χορηγήθηκαν, σύμφωνα με τον γιατρό, ήταν αδρεναλίνη και ροκουρόνιο κατά τη διασωλήνωση.

«Οι τοξικολογικές έδειξαν ως αναισθητικό την κεταμίνη»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Κωνσταντίνος Ζάρδας, αναφέρθηκε στην κεταμίνη λέγοντας πως «είναι φαρμακευτική ουσία που δεν διατίθεται στο εμπόριο και γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιείται στην παιδοχειρουργική και στις ΜΕΘ των παιδιατρικών. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατηγορούμενη προμηθεύθηκε την κεταμίνη. Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς γίνεται να μην υπάρχει κεταμίνη στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας».

«Η κεταμίνη είναι αναισθητικό που χορηγείται στη διασωλήνωση, πρέπει να χορηγηθεί ένα αναισθητικό στη διασωλήνωση, δεν έχει σημασία αν το παιδί βρίσκεται σε καταστολή ή όχι. Οι τοξικολογικές που έγιναν έδειξαν ότι υπήρχε ένα αναισθητικό και αυτό είναι η κεταμίνη» πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι τοξικολογικές εξετάσεις δείχνουν κεταμίνη η οποία δόθηκε από γιατρούς ενώ οι ίδιοι λένε ουδέποτε τη χορήγησαν, απάντησε «αυτό προκύπτει».

«Λένε ότι δεν χoρήγησαν κεταμίνη και χορήγησαν άλλη ουσία. Αυτή η ουσία δεν βρέθηκε, θα έπρεπε όμως να βρεθεί, όπως λέει ο καθηγητής τοξικολογίας» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν οι γιατροί χορήγησαν λάθος αναισθητική ουσία, ο δικηγόρος απάντησε ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για δόλο γιατρούς ή νοσηλευτή. Πρέπει η κοινή γνώμη και όλοι μας να σκεφτούμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορούμενη παρά τις πιέσεις δεν έχει ομολογήσει την πράξη της αλλά επιμένει με πάθος στην αθωότητά της».