Συνεχίζονται οι απολογίες των μελών του κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών, που εξαρθρώθηκε τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και το Αγρίνιο. Ενώπιον της Δ’ ανακρίτριας Θεσσαλονίκης λογοδοτούν από νωρίς το μεσημέρι 13 εκ των 27 κατηγορουμένων που επρόκειτο να περάσουν σήμερα το κατώφλι της ανακρίτριας.

Οι τρεις συλληφθέντες αστυνομικοί, καθώς και οι δύο αλβανοί υπήκοοι που φέρονται ως «αρχηγοί» του πολυμελούς κυκλώματος, ζήτησαν από νωρίς προθεσμία για να απολογηθούν κατά περίπτωση αύριο και μεθαύριο, αίτημα που η ανακρίτρια έκανε δεκτό.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 7 αστυνομικοί, από τους οποίους οι δύο ήταν διοικητές τμημάτων δίωξης ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το Mega, συνολικά η δικογραφία περιλαμβάνει τα ονόματα 58 ατόμων ως εμπλεκόμενους στο κύκλωμα, το οποίο είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αγρίνιο και Γιαννιτσά.

Οι έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο, ενώ σημαντική για την εξάρθρωση του κυκλώματος ήταν η συμβολή του “κοριού” της ΕΥΠ.

Η δικογραφία περιλαμβάνει 4.936 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης από τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών του κυκλώματος, που αποκαλύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία και για τη δράση των επίορκων αστυνομικών.

Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι οι αστυνομικοί παρείχαν εσωτερική πληροφόρηση ακόμη και σφαίρες σε μέλη του κυκλώματος, ενώ λάμβαναν μίζα τουλάχιστον 10.000 ευρώ ή ποσότητα ναρκωτικών για να “προστατεύουν” μέσω ενεργοποίησης ευεργετικών διατάξεων του νόμου για ναρκωτικά. Επίσης, από καταγεγραμμένη συνομιλία προκύπτει ότι αξιωματικός προμήθευσε ένα κιλό κατασχεμένη ηρωίνη, αντικαθιστώντας τη με νοθευμένη.

Ενδεικτική είναι η συνομιλία αστυνομικού με έμπορο ναρκωτικών, που αποκάλυψε το Mega. Ο αστυνομικός δίνει οδηγίες για το πώς πρέπει να χειριστεί την περίπτωση ενός συλληφθέντα:
• Έμπορος ναρκωτικών: «Μόνο κατοχή κάνε σ’ αυτούς στα χαρτιά, έτσι; Γενικά σε όλους αυτούς κατοχή. Απλά μόνο κατοχή. Δεν κάναμε αγοραπωλησία»
• Αστυνομικός: «Πες μου εσύ τι θες να γράψουμε»
• Έμπορος ναρκωτικών: «Κατοχή, κατοχη και σ’ αυτόν λίγο ξύλο για να δώσουν καμιά δουλειά… Γιατί έχει πολλές δουλειές. Αυτός που τα έχει πάρει πάνω του έχει πολλές δουλειές. Πες ‘δώσε καμιά δουλειά να φύγεις’, πές ‘να φύγεις από τον ανακριτή’ »
• Αστυνομικός: «Εντάξει. Καλά, καλά λέω».