Τα προβλήματα της Αττικής δεν έχουν χρώμα, δηλώνει στην πρώτη συνέντευξή του ως περιφερειάρχης ο Γιάννης Σγουρός και εμφανίζεται αποφασισμένος για να βρει λύσεις στα προβλήματα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία από τη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα»…

Για το αν αισθάνεται «μικρός πρωθυπουργός»:
«Δε συμφωνώ με αυτόν τον όρο. Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης δεν έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί την ψήφιση νόμων».

Για τις δυσκολίες που τον περιμένουν:
«Τις βιώνω καθημερινά όλο αυτό το διάστημα που είναι ένα μεταβατικό διάστημα, στο οποίο πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, ώστε η μετάβαση από τον παλιό στον νέο θεσμό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για το αν «φοβάται» ότι θα μπλέξει στα δίχτυα της τρόικας η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας:
«Η τρόικα συνεργάζεται με την κυβέρνηση. Ο θεσμός της περιφέρειας, όπως τον καθορίζει ο “Καλλικράτης”, επιβάλλεται να πετύχει, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα διαλυθεί το σημαντικότερο γρανάζι της κρατικής μηχανής που ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών».

Για το πρόβλημα των χωματερών στην Αττική: «Ζήτησα να έχω γραπτώς μια πλήρη ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας και τον πρόεδρο του ΕΣΔΝΑ για όλα τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν δεσμεύτηκα ότι ως περιφερειάρχης θα λύσω το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών Το κλείσιμο είναι ευθύνη των δήμων».

Για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από την Περιφέρεια μέσα στο 2011:
«Πρώτο μέλημά μας ήταν να λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες και ήδη λειτουργούν χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης. Το δεύτερο στοίχημα που έχω θέσει είναι να συνεχίσουμε τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με πλήρη διαφάνεια, χωρίς καμία σπατάλη».

Για το αν περιμένει στήριξη από την κυβέρνηση: «Βεβαίως και περιμένω η κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφησε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού να στηρίξει όχι μόνο την Περιφέρεια Αττικής αλλά και όλες τις περιφέρειας. Είναι υποχρέωσή της να το κάνει».

Για το ποιες είναι οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ: «Σέβομαι και τιμώ τον πολιτικό μου χώρο, όπως με τίμησε κι αυτός. Ως περιφερειάρχης, όμως, πλέον θα κάνω τη δουλειά μου όπως έχω δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες και το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τη δουλειά του».

Για το αν η κυβέρνηση ασκεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές: «Ξεκαθάρισα ότι δεν παίζω σε αυτό το γήπεδο. Έχω τις απόψεις μου αλλά πιστεύω ότι άλλη μια φωνή δεν θα αλλάξει τον ρου της Ιστορίας. Προέχει για μένα η περιφέρεια».