Ολοκληρώνεται το «παζλ» των υποψηφιοτήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η μάχη της 8ης Οκτωβρίου, θα έχει μάλιστα σημαντικές διαφορές από την προηγούμενη αυτοδιοικητική, καθώς το πλαφόν εκλογής βρίσκεται πλέον στο 43%, ενώ και στη συγκεκριμένη διαδικασία η απλή αναλογική που ίσχυε το 2019, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Μεταβολές στις έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το larissanet.gr, οι παραπάνω είναι οι πλέον σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς η απογραφή του 2021 επέφερε καίριες μεταβολές σχετικά με τον αριθμό των εδρών που θα διαθέτει κατά τη νέα θητεία το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας…

Αναλυτικά, αυτό προκύπτει από την απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος με θέμα «Ορισμός αριθμού εδρών περιφερειακών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4804/2021, με βάση το μόνιμο πληθυσμό της, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021 που αφορούν στο Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας».

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές σε σχέση με την τρέχουσα θητεία σημειώνεται πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας χάνει 6 έδρες (από 51 έδρες γίνονται 45).

Οι μεταβολές ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι οι παρακάτω:

Η Π.Ε. Λάρισας από 20 έδρες θα διαθέτει 17 (χάνει 3 έδρες)

Η Π.Ε. Καρδίτσας από 8 έδρες θα διαθέτει 7 (χάνει 1 έδρα)

Η Π.Ε. Μαγνησίας από 13 έδρες θα διαθέτει 12 (χάνει 1 έδρα)

Οι Σποράδες διατηρούν 1 έδρα

Η Π.Ε. Τρικάλων από 9 έδρες θα διαθέτει 8 (χάνει 1 έδρα)

Η «ανθρωπογεωγραφία» των υποψηφίων

Με ισχυρά χαρτιά στα χέρια του εισέρχεται στη νέα εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο νυν περιφερειάρχης – και εκ νέου υποψήφιος – Κώστας Αγοραστός… Με το έργο, τα οποίο έχει πραγματοποιηθεί στις θητείες που προηγήθηκαν, όπως επίσης και με τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα ισχυρό όραμα για τα επόμενα χρόνια – καθώς θα εξελιχθεί η διαχείριση των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου – ο κ. Αγοραστός θα διεκδικήσει την ψήφο των Θεσσαλών. Τυπικό μεν, όμως θα πρέπει να καταγραφεί πως ήδη έχει ανακοινωθεί επισήμως η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον Κώστα Αγοραστό ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου. Η «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών», παράταξη με επικεφαλής τον Κώστα Αγοραστό, ήδη ανακοινώνει υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους και στις τέσσερις Π.Ε., ενώ αυτό θα συνεχιστεί το προσεχές χρονικό διάστημα. Συνάμα, ο κ. Αγοραστός συνεχίζει την εργασία του, προωθώντας παρεμβάσεις σε σημαντικά ζητήματα που «τρέχουν» στην περιοχή.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε και επισήμως ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, ως υποψηφίου περιφερειάρχη. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις και με τα τοπικά στελέχη, ενώ η απόφαση «κλείδωσε» στη Χαριλάου Τρικούπη…

Σε ότι αφορά τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήδη προ δεκαημέρου έγινε εκτενής κουβέντα, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχαν κεντρικά και τοπικά στελέχη, σχετικά με την επικείμενη αυτοδιοικητική μάχη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας… Στη διαδικασία συμμετείχαν και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες τα μέλη της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας, βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές, μέλη Κεντρικής Επιτροπής, Συντονιστές Νομαρχιακών Επιτροπών, στελέχη Νεολαίας κ.α. Το πρώτο θέμα που αναλύθηκε είχε να κάνει με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου και τις δυνατότητες συνεργασιών – όπου αυτές είναι εφικτές – ώστε οι μάχες να δοθούν υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Από την άλλη έπεσαν στο τραπέζι και συγκεκριμένα ονόματα, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λάβει λίαν συντόμως η Πολιτική Γραμματεία. Σημειώνεται πως συζητήθηκαν οι Απόστολος Παπατόλιας, Δημήτρης Κουρέτας και Νίκος Ράπτης με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την γνώμη τους. Βέβαια, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο επιστράτευσης στελεχών, όπου εκεί τέθηκε το όνομα της Ζωής Ακριβούλη, το οποίο συγκέντρωσε θετικές γνώμες με βάση τα χαρακτηριστικά που διαθέτει η συνολική παρουσία της. Πάντως μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις αποκτά νέα δυναμική το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Κουρέτα.

Στον χώρο του ΚΚΕ ήδη προχωρά η «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας» με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, ενώ έχουν διαμορφωθεί οι λίστες των υποψηφίων – τουλάχιστον στον μεγαλύτερο βαθμό – σε ότι αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες.

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η συνέλευση της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή», ενώ μετά τη διαδικασία απευθύνθηκε κάλεσμα «στη μαχόμενη, ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά, σε κάθε αγωνίστρια – αγωνιστή που δώσαμε μάχες το προηγούμενο διάστημα για ένα ουσιαστικό διάλογο πάνω σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο για να διαμορφωθεί μια πρόταση αποφασιστικής εκλογικής παρέμβασης και προοπτικής. Άμεσα θα παρθούν πρωτοβουλίες για να παρουσιαστούν συγκεκριμένες προγραμματικές επεξεργασίες και διαδικασίες διαλόγου», όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως συγκροτήθηκε περιφερειακή παράταξη, η οποία φέρει το όνομα «Ενωμένοι Θεσσαλοί». Υποψήφια περιφερειάρχης είναι η Λαρισαία Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας Ελευθερία Τζανακούλη.

Κλείνοντας, πριν από καιρό είχε ανακοινώσει την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα ο Δημήτρης Μητσιούλης.

Μετά την οριστικοποίηση όσων προτίθενται να ηγηθούν ψηφοδελτίου ενόψει των περιφερειακών εκλογών, θα ακολουθήσει μια ιδιαιτέρως απαιτητική φάση – για όσους πρόκειται να ξεκινήσουν «από το μηδέν» – καθώς τάχιστα οφείλουν να συγκροτήσουν πλήρεις συνδυασμούς, ώστε να μετάσχουν απρόσκοπτα στις εκλογές.