Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί τις τελευταίες προτάσεις που έθεσαν στο τραπέζι οι δανειστές, τόνισε σε σημερινή του συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η χώρας μας θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Σχετικά με τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η Ελλάδα είχε τα χρήματα για να πληρώσει, αλλά προτίμησε να μην το κάνει και να αποδεχτεί την προσφορά του ΔΝΤ για ομαδοποίηση των τεσσάρων δόσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

«Προσβλέπουμε στην επίτευξη μίας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας στο BBC Radio, αλλά πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2015 και το 2016.

Έκανε επίσης λόγο για «πολύ υψηλές» απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα.«Συμπεριλήφθηκαν στην πρότασή τους χωρίς να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον τελευταίο μήνα… η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτές τις νέες προτάσεις», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να φύγει από την ευρωζώνη, ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να κάνει κάτι τέτοιο. «Η κυβέρνησή μας έχει την εντολή να παραμείνει στο ευρώ και να εξασφαλίσει μία καλύτερη συμφωνία για να… προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας που έχουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους έξω από το υπουργείο μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο κ. Σταθάκης σημείωσε για τη δόση προς το ΔΝΤ πως «ήταν μια πολιτική απόφαση, όχι της τελευταίας στιγμής».