«Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα διπλού νομίσματος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που έκανε λόγο για «σενάριο Geuro» με παράλληλο νόμισμα.

Όπως ανέφερε, το δημοσίευμα βασίζεται σε μια επίσκεψη που δέχτηκε ο πρωθυπουργός -συνοδεία του κ. Βαρουφάκη- του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ. Ο πρωθυπουργός δέχεται συχνά επισκέψεις και κάνει συζητήσεις με οικονομολόγους αλλά δεν σημαίνει ότι συμμερίζεταιί όλα τις απόψεις που ακούει, διευκρίνισε.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε επίσης πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει κάποιο σχέδιο β’ από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. «Σήμερα δεν τελειώνει τίποτα, υπάρχει ακόμα δρόμος ο οποίος πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup σημείωσε πως η κυβέρνηση θέλει «καταγραφή αυτής της σημαντικής προόδου που έχει γίνει».

Σχετικά με το αν θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ αύριο, απάντησε πως «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό». Επισήμανε ότι η καταβολή της δόσης δεν τίθεται σε συνάρτηση με την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup γιατί κάτι τέτοιο θα είχε τη μορφή τελεσιγράφου και θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκβιασμός και ότι η κυβέρνηση δεν το θέτει με τέτοιο τόπο.

«Η κυβέρνηση νιώθει ότι έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, έχουμε νωπή λαϊκή εντολή στις εκλογές», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα πρέπει να κινείται – και γι’ αυτό δεν έχει κλείσει η συμφωνία – μέσα στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η λαϊκή εντολή».

Η κυβέρνηση «δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση αλλά πιστεύει πως είναι σύμμαχός της», συνέχισε.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, παρατήρησε πως «είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία εκφράζεται ο λαός με τρόπο δημοκρατικό και επικυρώνει ή απορρίπτει μια στρατηγική της κυβέρνηση. Όχι μόνο δεν σε καθιστά δειλό αλλά κάποιον που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Τα ζητήματα της ρευστότητας, που δεν τα έχουμε κρύψει, είναι αντικειμενικά. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει όλο αυτό το διάστημα σε αυτά τα καυτά ζητήματα», ανέφερε ακόμη.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο Plan Β από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι «λαμβάνει χώρα μια διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει και δεν έχει δεχτεί τελεσίγραφα. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο».

«Δεν αποτελεί μήνυμα στις ΗΠΑ η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη»

Ερωτηθείς για το ταξίδι του πρωθυπουργού, με δεδομένη και την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αμερικανού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μήνυμα στην Ουάσιγκτον, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε, ότι είναι μια επίσκεψη που θα κάνει ο πρωθυπουργός για να συμμετέχει σε ένα οικονομικό φόρουμ, στο οποίο θα βρίσκονται και εκπρόσωποι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και από την Ασία.

Ως προς το ζήτημα του αγωγού, επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει κινήσεις για να αποτελέσει η χώρα ένα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας και τη γεωπολιτική θέση της. «Ακούσαμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του απεσταλμένου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προφανώς και οι επαφές για τον ίδιο λόγο και με τη ρωσική πλευρά συνεχίζονται και η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που θέλει να έχει και με τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες, θα επιλέξει τι είναι προς το συμφέρον της χώρας και τον λαό», τόνισε.

Σχετικά με την απόφαση της ΚΕΔΕ να μην κατατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ, ανέφερε ότι σίγουρα δεν διευκολύνει την κυβέρνηση αυτή η απόφαση και ότι από εκεί και πέρα ο κάθε δήμαρχος πρέπει να κατανοήσει και να αναλάβει τις ευθύνες του, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Σε ερώτηση, τέλος, εάν θεωρεί «κανονική» ή «εισβολή» τη σημερινή είσοδο των εργαζομένων της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο, επισήμανε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλουμε να πούμε στους εργαζόμενους, είναι να υπάρξει μια ομαλή διαδικασία ώστε να λειτουργήσει η ΕΡΤ και θα λειτουργήσει προφανώς με τρόπο που θα σέβεται την πολυφωνία, με δημοκρατικό και πλουραλιστικό τρόπο.