Την Τρίτη θα ξεκινήσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών αν δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι απόψε στην έκκληση του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Σήμερα το βράδυ, περιμένουμε τις απαντήσεις των Ιατρικών Συλλόγων και ανάλογα με τα κενά που θα καλυφθούν από αύριο ξεκινούν οι επιτάξεις», είπε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο που περιλαμβάνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 65 με την 3η δόση ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Έχουμε μια βασική φιλοσοφία υγειονομικών μέτρων. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για να εξασφαλίσει ότι θα είναι όλοι καλυμμένοι με τον εμβολιασμό δηλαδή και την 3η δόση και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει. Επειδή ακούω την συζήτηση για μέτρα η φιλοσοφία είναι εφαρμογή μέτρων, αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στήριξη του ΕΣΥ. Έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι και συζητάμε μόνο σημειακές αλλαγές και ότι μπορεί να ενθαρρύνει την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών και για την πρώτη και την 3η δόση».

Για το ποιες είναι η σημειακές αλλαγές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «Ό,τι αποφασιστεί θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια χείλη. Δεν συζητάμε περιορισμό ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, δεν συζητάμε lockdown, έχουμε πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό».

Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι υπάρχει αναμονή για ΜΕΘ αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και οι αποφάσεις λαμβάνονται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια. «Πολλές φορές το χειμώνα υπήρχαν αναμονές για ΜΕΘ και τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε σε καθεστώς πίεσης και όποιος συμπολίτης μας είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ φροντίζουμε να είναι ασφαλής», είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε επίσης ότι η υποχρεωτικότητα δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης. «Επιμένουμε στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ενίσχυση του ΕΣΥ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.