Ίσως η πιο καθοριστική εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινάει με την κυβέρνηση να καλείται να ξεχωρίσει από τις εισηγήσεις των ειδικών τα μέτρα τα οποία θα καταφέρουν να στείλουν και άλλους στα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και να περιορίσουν την πανδημία που καλπάζει με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν, αφού γίνει και νέα συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών και θα ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας. Όσο για τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αυτά αναμένεται να διατηρηθούν έως και τη νέα χρονιά.

Υποχρεωτική η τρίτη δόση α λα γαλλικά

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι η 3η δόση γίνεται υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών. Αυτό το ενδεχόμενο επεξεργάζεται ήδη και η κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα που αποδεδειγμένα είναι πιο ευάλωτη στον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι στην Γαλλία το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει αν πέντε εβδομάδες μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την δεύτερη δόση δεν ακολουθήσει η αναμνηστική.

Ο ίδιος ο γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογιώργης επιβεβαίωσε ότι το μέτρο εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ζήτημα είναι να βρεθεί ο τρόπος. Ένα ενδεχόμενο είναι οι άνω των 65 να αντιμετωπίζονται όπως οι ανεμβολίαστοι και να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους αν δεν έχουν κάνει την 3η δόση.

Επίταξη προ των πυλών

Αν έως σήμερα δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε νευραλγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικότητες, τότε η επίταξη ιδιωτών γιατρών είναι ζήτημα ωρών. Οι ειδικότητες που είναι άκρως απαραίτητες είναι αυτές των πνευμονολόγων και των αναισθησιολόγων.

Τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με συνεχείς διαβουλεύσεις όλο το σαββατοκύριακο προσπαθούσαν να αποφύγουν το σκληρό μέτρο της επίταξης αλλά η κατάσταση στο ΕΣΥ ολοένα και επιδεινώνεται και ο χρόνος πιέζει αφόρητα.

Πληροφορίες του Newsbeast αναφέρουν ότι η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών είναι μικρή. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Υγείας.

Πιέσεις και για άλλα μέτρα για τους ανεβολίαστους

Στιγμιότυπο από κομμωτήριο

Ηπιότερα μέτρα που όμως θα περιορίσουν την διασπορά του ιού επεξεργάζονται στην κυβέρνηση και ίσως κάποια από αυτά να εφαρμοστούν ακόμα και από αυτή την εβδομάδα.

Ήδη άλλαξαν αρκετά με την νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Σε αυτή προβλέπονται λιγότεροι πελάτες σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, ιχθυοπωλεία, κάβες.

Επίσης, στις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ έγινε υποχρεωτική η τοποθέτηση πλέξιγκλας ανάμεσα στους πελάτες, ενώ απαγορεύτηκε η πώληση από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα.

Κι αυτό, για να σταματήσει η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους ανεμβολίαστους.

Στο δεύτερο πακέτο μέτρων που εξετάζεται είναι όπως ήδη έχει γράψει το Νewsbeast:

  • μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,
  • επαναφορά της τηλεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς,
  • κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο δημόσιο
  • χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.