Κλιμακώνεται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδος με επίκεντρο το άνοιγμα, ή για την ακρίβεια το κλείσιμο των ιερών ναών την ημέρα των Θεοφανίων.

Οι τόνοι ανέβηκαν με την κυβέρνηση να εκδίδει ανακοίνωση- απάντηση στο «αντάρτικο» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία ξεκαθαρίζει πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί  όποιος διαφωνεί».

Από την πλευρά της η Εκκλησία απαντά με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ, που προβλέπει λειτουργίες χωρίς πιστούς την ημέρα των Θεοφανίων.

Η απόφαση που δυσαρέστησε τους κληρικούς

Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων για μία εβδομάδα, προκειμένου να «πάμε με ασφάλεια στο άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου», όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας» συμπεριέλαβε και τη λειτουργία των ναών την ημέρα των Θεοφανίων.

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί πως οι ναοί θα άνοιγαν με τον προβλεπόμενο αριθμό πιστών, όπως έγινε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο η νέα απόφαση της κυβέρνησης το ανέτρεπε αυτό και προέβλεπε λειτουργία χωρίς πιστούς. Από την αρχή γινόταν λόγος για ενόχληση στους κόλπους της εκκλησίας για την απαγόρευση αυτή.

Το «αντάρτικο» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Η ενόχληση έγινε ξεκάθαρη στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και διατυπώθηκε εξίσου ξεκάθαρα, με την πρόταση «η εκκλησία δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα» και εμμένει στην προγενέστερη ΚΥΑ, που προέβλεπε λειτουργία με συγκεκριμένο αριθμό πιστών. Ζητεί δε από την πολιτεία «να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Ακολούθησε η ανακοίνωση του Μαξίμου, με την οποία «έβαλε πάγο» στην πρόθεση της εκκλησίας να λειτουργήσουν με πιστούς οι ναοί ανήμερα των Θεοφανίων.

«Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανίων χωρίς την παρουσία πιστών» ξεκαθάρισε και πρόσθετε με νόημα: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί  όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Το τελευταίο, μέχρι στιγμής, επεισόδιο, στην κόντρα της Εκκλησίας με την κυβέρνηση γράφτηκε με εγκύκλιο που εστάλη χθες σε όλες τις Μητροπόλεις και στην οποία η Εκκλησία προαναγγέλλει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τα περιοριστικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο αναφέρεται:

«Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25. Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών».

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.