Μηταράκης: Οι ροές προσφύγων και μεταναστών μειώθηκαν κατά 73% φέτος

Επτά κυβερνητικές παρεμβάσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:23
12/10/2020
Μηταράκης: Οι ροές προσφύγων και μεταναστών μειώθηκαν κατά 73% φέτος
12
loading

Επτά αλλαγές στη διαχείριση του μεταναστευτικού από την παρούσα κυβέρνηση παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό, αφορούν:

 1. Στη μείωση των ροών κατά 73% φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι αφίξεις το πρώτο εννιάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 12.289, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 44.734. Το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή  Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2020,  η μείωση ροών είναι 91% και στα νησιά η μείωση 96% . Στα νησιά μας το τελευταίο εξάμηνο αφίχθησαν 1.164, σε αντίθεση με 29.973 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.
 2. Στην επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης αποφάσεων ασύλου. Η αύξηση των αποφάσεων ανήλθε σε 82% τους πρώτους εννιά μήνες του 2020 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα υπήρξε μείωση κατά 36% των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου. Από τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός, τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο Βοηθών Εισηγητών στα νησιά.
 3. Στη δημιουργία θετικού ισοζυγίου αναχωρήσεων - αφίξεων, καθώς τον Σεπτέμβριο υπήρξαν 1.529 αποχωρήσεις αιτούντων άσυλο και 792 αφίξεις. Από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, έχουν αποχωρήσει συνολικά 7.435 άτομα από τη χώρα, ενώ εκκρεμούν 3.151 συμφωνημένες μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ.
 4. Στον έλεγχο των ΜΚΟ, με τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης στις οργανώσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, «συνεργαζόμαστε πολύ καλά με αρκετές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς, αλλά η παράνομη δράση δεν γίνεται ανεκτή».
 5. Στον περιορισμό παροχών (σε στέγη και επίδομα) σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες στον ένα μήνα από την αναγνώρισή τους. Ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στο παρελθόν δίναμε οικονομικά κίνητρα για να έρθουν παράτυπα στη χώρα μας».
 6. Στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, με τους διαμένοντες στα ΚΥΤ να έχουν μειωθεί κατά 53% το πρώτο 9μηνο του 2020 σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι ως το τέλος του έτους θα έχει αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα συμφόρησης των νησιών.
 7. Στη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά. Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις νέες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο και υπάρχει ανάδοχος, ενώ εντός του μήνα θα προχωρήσει η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας. Ειδικά για τη Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι ο δήμαρχος Μυτιλήνης πρότεινε χώρο εγκατάστασης του νέου ΚΥΤ στη Λέσβο και ο στόχος είναι το καλοκαίρι του 2021 να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και να λειτουργήσει η νέα μόνιμη δομή στη Λέσβο. Εξάλλου, για την ενίσχυση της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι ενόψει του χειμώνα, ο κ. Μηταράκης είπε ότι ήδη εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ με πλήρη χρηματοδότηση της ΕΕ, για να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ με το κλείσιμο της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ τα κοντέινερ της Ύπατης Αρμοστείας έχει ζητηθεί από το υπουργείο να μεταφερθούν στην προσωρινή δομή του Μαυροβουνίου.

Στόχος η αποσυμφόρηση

Ο επόμενος στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης είναι σύμφωνα με τον υπουργό η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς το 2021 θα υπάρξει μείωση δομών με στόχο να λειτουργούν 26 δομές, αντί για τις 32 που λειτουργούν σήμερα, ενώ ως το τέλος του 2020 θα σταματήσει η λειτουργία ξενοδοχείων ως δομών φιλοξενίας. Επίσης, διευκρίνισε ότι το όριο της φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ποσοστό 1% ανά περιφέρεια που έθεσε ο πρωθυπουργός εφαρμόζεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των διαμενόντων στην ενδοχώρα από 51.000 τον Ιανουάριο του 2020 σε 54.000 σήμερα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ΤαραΤατα

  Ποτε θα φυγουν ολοι ? Πινοκιο , πες μας...
  Και ασε τα ποσοστα και τος αναλυσεις.....
  Γιαυτο σας ψηφισαν.

 2. avatar Εβρίτης

  Παραμύθια για χαζούς. Οι λάθρο έρχονται καραβιές στα νησιά και εκατοντάδες καθημερινά περνούν τα σύνορα τάχα μπετόν αρμέ στον Έβρο. Μπορεί να τους δει να κατεβαίνουν μπουλουκηδόν οποίος διασχίζει την Εγνατία από την Ασπροβάλτα μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 3. avatar ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΙΡΜΠΟΣ

  https://periergaa.blogspot.com/2016/10/700-2011.html

  Βλεπετε πως προτιμανε οι ελληνιδες τους πακιστανους
  Τους αγαπανε γιατι ειναι ψηλοι,ξανθοι και επιτυχημενοι.
  Επτακοσιες ελληνιδες σε μια χρονια παντρευτηκαν πακιστανους
  Σε λιγο καιρο δεν θα βρισκουμε γυναικα!!!!

 4. avatar ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΕΣ ΜΑΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΣ ΤΡΕΛΑ

  Αυτά τα έχεις πει πολλές φορές και κούρασες, προεκλογικά λέγατε ότι θα τους απελάσετε, δεν λέγατε ούτε για ιθαγένειες από το παράθυρο, ούτε μυστικά κονδύλια στο υπουργείο σας, ούτε για συνεργασίες με παράνομες ΜΚΟ, ούτε για εύκολη πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος με επιδόματα και ένα σωρό παροχές, πείτε μας λοιπόν πότε θα φύγουν. Έχετε δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και στις τσέπες των ελλήνων και το συγκεκριμένο πρόβλημα σχετίζεται και με εθνικό κίνδυνο. Αφήστε την πλάκα λοιπόν την πλάκα και τις δηλώσεις για τις εντυπώσεις και πείτε μας τι κάνετε για να φύγουν και πότε θα φύγουν, συγκεκριμένα πράγματα, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό.

 5. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

  Εδώ και κάμποσο καιρό τους φέρνετε και με ΚΟΤΤΕΡΑ. Και δίνετε και ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Ετσι είπαμε Κε ΜΥΤΑΡΑΚΗ ότι θα λύναμε το λαθρομεταναστευτικό όταν ζητούσατε την ΨΗΦΟ? Με δεδομένες τις απειλές του ΤΟΥΡΚΟΥ και την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ ΜΚΟΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ τι θέλετε να πείτε ακριβώς? Δεν χαριστήκαμε στο ΤΣΙΡΚΟ ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛ. Δε θα χαριστούμε ούτε σε σάς.

 6. avatar ORUE

  Λες και μιλάς σε πρόβατα, covid 19 σου θυμίζει κάτι, και τους έχει μαζέψει ο Ερντογάν.
  Μόλις περάσει ο covid 19 και ανοίξει τις πύλες οι Ερτογαν τι θα λες .

 7. avatar ούτε για σερβιτόρος αγόρι μου …

  ... Δεν κάνεις !
  Νά είναι καλά ο σπόνσορας !!!
  Ποιός ξέρει πόσα έχωσε προεκλογικά πάλι για να σε σπρώξει !!!
  Κοίτα ρε Υπουργός να σου πετύχει .... κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα !
  Μόνο κάτι σούργελα τύπου Πολάκη . Φίλη , Χαϊκάλη , Τέρενς ...κλπ , ήσαν κάπως χειρότεροι από σένα !!!

 8. avatar Ειδοποιός διαφορά

  Πρώτη φορά Ελληνική κυβέρνηση.

 9. avatar Κουλα

  Σιγα μην σε πιστεψαμε!!

 10. avatar η πλακα ειναι που νομιζουν

  οτι ειναι δικο τους κατόρθωμα, ας τους ξαμολήσει πάλι ο τουρκος και μετα τα λεμε.

  1. avatar Η πλάκα είναι ότι δεν θέλεις να πάρεις χαμπάρι

   Ο Τούρκος πήρε το μάθημά του και στα θαλάσσια σύνορά μας ως προς την ανάσχεση των ροών και στη Θράκη. Τελείωσε εκείνο το : Ανοίξαμε, περάστε.... των Συριζαίων ψυχοπονιάρηδων [...].

  2. avatar Τουρκακι τουρκακι

   Τους ξαμολυσε στον Έβρο και πήρατε τα [...] μας \"βασταερντογανιδες\"

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει