Γιατί μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές από το Αιγαίο

Ο ρόλος της ελληνοτουρκικής κρίσης, οι περιπολίες της Frontex, η παρουσία του στόλου στο αρχιπέλαγος, ο κορονοϊός και οι νέες θαλάσσιες οδοί των δουλεμπόρων


ΕΛΛΑΔΑ
14:34
09/10/2020
Γιατί μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές από το Αιγαίο
13
loading

Εντυπωσιακή μείωση κατέγραψαν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας από το Αιγαίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα, το πρώτο 9μηνο του 2019 είχαμε 39.797 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα φέτος (από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο) αφίχθησαν 9.437, μια μείωση δηλαδή της τάξης του 76%. Εάν δε περιορίσουμε το χρονικό διάστημα στο 7μηνο, δηλαδή από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο τότε η μείωση είναι 89%.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Καταρχάς στο γεγονός ότι πλέον στο αρχιπέλαγος εκτελούνται περιπολίες επί εικοσιτετραώρου βάσεως τόσο από σκάφη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής όσο και της Frontex, δηλαδή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ενώ εντατική είναι πλέον και η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ιδίως κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης του καλοκαιριού που ο στόλος βρισκόταν διάσπαρτος σε ολόκληρο το Αιγαίο, δεν περνούσε ούτε ψαρόβαρκα χωρίς να εντοπιστεί και να ελεγχθεί.

Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι από την 1η Μαρτίου η κυβέρνηση αποφάσισε την περαιτέρω επιτήρηση και «θωράκιση» των θαλασσίων συνόρων μετά τα επεισόδια που συνέβησαν στην οριογραμμή του Έβρου με χιλιάδες πρόσφυγες να μεταφέρονται από την Τουρκία στα σύνορά και να τους ζητούν να περάσουν απέναντι. Ωστόσο οι συντονισμένες ενέργειες στρατού και αστυνομίας της χώρας μας σε συνδυασμό με τον υψωμένο φράχτη απέτρεψαν την είσοδο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι φέτος την άνοιξη είχε επιβληθεί και το lockdown των 45 ημερών ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού που έκανε ακόμη αυστηρότερη την επιτήρηση των λιμανιών και των νησιωτικών ακτών αναφορικά με το ποιος έρχεται και ποιος φεύγει. Την ίδια ώρα τέλος, τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών που δραστηριοποιούνται στις τουρκικές ακτές, άρχισαν να προτιμούν τους τελευταίους μήνες νέες θαλάσσιες οδούς προς τη νότια Ιταλία αυτή τη φορά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Τον

  Γκουφη-Παπατζη Γ(Κ)ΑΠ;;;που έτρεχε μόλις μπαίνανε απ\'τα συνορα με το κρουασαν &το τηλέφωνο να τους καλωσοριση;;;Συχαμερες προδοτικές φυσιογνωμίες!!!Τώρα ανακάλυψαν το μέγεθος &την δραση των προδοτων-κατασκοπων ΜΚΟ!!!

 2. avatar Νησιώτης

  Γιατί μειώθηκαν!!! Επειδή δεν τα γράφουν και δεν τα λένε τα κανάλια ; Να σας στείλω φωτογραφικό υλικό;

 3. avatar Να μας πείτε στατιστικά

  Γεννήσεων και αφίξεων λαθρομεταναστών να δούμε ποτέ θα γίνουμε πλειονότητα .... αν δεν ήμαστε ήδη

 4. avatar Απλό είναι

  Γιατί σταματήσαμε να έχουμε τον τσιπρα που τους καλώς οριζε, εδώ ακόμα και στην αντιπολυτευση παρακαλούσε κάθε μέρα να ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση τα σύνορα

 5. avatar no name…

  Πως ξέρουν αν μειώθηκαν ή αυξήθηκαν; όταν δεν μας λένε ούτε πόσοι είναι, ούτε πόσο κοστίζουν, ούτε αν έχουν καταγραφεί, επίσης ότι δηλώνουν είναι γιατί δεν έχουν χαρτιά. Στο μεταναστευτικό όπως και σε πολλά άλλα θέματα απλά ακολουθούν τις εντολές της Μέρκελ και του Σόρος. Απλά μας λένε ότι χρειάζεται για να μπορέσουν να εφαρμόσουν αυτά που τους λένε τα αφεντικά τους. Ο πρωθυπουργός και πολλοί ακόμη υπουργοί έχουν στενούς συγγενείς τους σε διοικητικά συμβούλια της ΜΚΟ του Σόρος στην Ελλάδα την και σε άλλες γνωστές μκο. Άρα μην περιμένετε κάτι διαφορετικό λαθρομεταναστευτικό από τη ΝΔ. Τώρα θα τους δώσουν και σε πολλούς από αυτούς με γρήγορες διαδικασίες ιθαγένεια με το νέο νομοσχέδιο για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, είναι κάτι που είχε κάνει και το πασοκ και ο συριζα προεκλογικά.

 6. avatar Ιο

  Δηλαδή οι 10000 παράνομοι λαθρομετανάστες είναι λίγοι ;

 7. avatar Μα γιατί περνάνε όλοι από τον Έβρο…

  Καταγγέλλουν κάτοικοι ότι τόσοι πολλοί δεν περνάγανε ποτέ στο παρελθόν...ψάξτε το αν θέλετε....

 8. avatar Daf

  Γιατι μπαινουν απο τον Εβρο.

 9. avatar Ψιτ

  Όλα καλα αυτά που λες κύριε αρθρογράφε μου μόνο που δεν έχεις λάβει υπόψη και την στρατηγική του ερντογαν! Ποτέ δεν τον αφήνεις απέξω. Απλά αγοράζει χρόνο και μετά από ενα ή δυο μήνες θα καταθέτει στην ΕΕ οτι αυτός και η ψώρα του μείωσαν τις ροές και ως εκ τούτου θα πρέπει η Τουρκία να ανταμειφθεί με οτι συνεπάγεται αυτο!
  Οικονομικό οφελος; Γενικότερα είτε ποσοτικό είτε ποιοτικό η Τουρκία θα έχει λαμβάνει! Άρα θα έχει όφελος! Εμείς βεβαια θα λέμε τι καλα περναμε!
  Προς newsbeast : Να την χαίρεστε την λογοκρισία σας! Ούτε επι χούντας! Εάν λοιπόν οι αρθρογράφοι σας έχουν τη δίκη του κρίση και αντίληψη ε λοιπόν και εμείς οι αναγνώστες σας είμαστε ποιο έξυπνοι από αυτούς τουλάχιστον.

 10. avatar Απλακι

  Γιατί σταματήσαμε να έχουμε τον τσιπρα που τους καλώς οριζε, εδώ ακόμα και στην αντιπολυτευση παρακαλούσε κάθε μέρα να ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση τα σύνορα.

 11. avatar Ρε αστείοι

  Απο τη μία τους χαρακτηρίζετε πρόσφυγες και μετανάστες και από την άλλη λέτε πως διακινούνται από κυκλώματα, ( βλέπε ΜΚΟ) και από δουλέμπορους. Άρα ποιος είναι ο σωστός χαρακτηρισμός; Μήπως είναι \" λαθρομετανάστες \" ; λέω εγώ τώρα.

  1. avatar ΚΜ

   ΣΥΡΙΖΑ ΜΟΝΟΚΟΥΚΙ! ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ! Ε???

 12. avatar Έρχονται από Ιόνιο μεριά

  Κόψτε το δούλεμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει