«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ευρώπη, καθώς πάμε πια σε έναν προϋπολογισμό που αντιστοιχεί κάπως στο πραγματικό μέγεθος της ευρωπαϊκής ηπείρου αναλογικά με κάθε χώρα και δίνεται βαρύτητα στην οικονομική σημασία της Ένωσης» δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιστρέφει από τη Σύνοδο Κορυφής με ένα πακέτο πάνω από 70 δισ. ευρώ σε βάθος εξαετίας. Είναι περίπου τα διπλάσια σε σχέση με αυτά που υπολογίζονταν πριν ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού. Το πρόσθετο κομμάτι που μας δίνεται είναι πάνω από 30 δισ. ευρώ και αφορά το Next Generation EU. Θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ότι το τρέχον ΕΣΠΑ, συνεπώς έχει δυνατότητες σημαντικής και ταχείας απορρόφησης».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «το τί μέρος μπορεί να εκταμιευτεί άμεσα θα πρέπει να το δούμε μόλις οριστικοποιηθούν και οι ειδικοί κανονισμοί για την καταβολή των χρημάτων. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει επιλεξιμότητα απ’ ότι πρόλαβα και εγώ να διαβάσω, ακούγοντας παράλληλα και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Ένα τμήμα των χρημάτων που θα δαπανηθούν το 2020 θα είναι επιλέξιμα, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν και οι όροι με τους οποίους θα δοθούν. Κανόνες που δεν αφορούν αποκλειστικά τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. που λαμβάνουν τα χρήματα. Το σίγουρο είναι ότι οι δυνατότητες πλέον υπάρχουν και η κυβέρνηση δημοσιονομικά θα έχει σημαντικά οφέλη».

Open (21.07.2020)

Παρέμβασή μου στο OPEN – Το Ανοιχτό Κανάλι για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Δημοσιεύτηκε από Theodoros Skylakakis στις Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.