Την Ακρόπολη με το Φετιχιέ Τζαμί που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας συνέκρινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

«Είδα το Φετιχιέ Τζαμί σε κακή κατάσταση και μου προκάλεσε θλίψη. Σε αντίθεση με τον θαυμασμό που αισθάνομαι όταν βλέπω την Ακρόπολη, το τζαμί και η θέα του μου προκάλεσε θλίψη», ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου και συνέχισε:

«Νομίζω ότι ταιριάζει στην Αθήνα να αναδεικνύει και διαχρονικά τις πολυπολιτισμικές της διαστάσεις». Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναγνώρισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει συμβάλλει πολύ σημαντικά στην διαμόρφωση αυτού του κλίματος» και όπως σημείωσε «γίνονται πραγματικές προσπάθειες αναστήλωσης και αποκατάστασης τέτοιων μνημείων».

«Στο Ιμαρέτ τζαμί στην Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε κινηματογράφος που έδειχνε ταινίες που δεν συνάδουν και αυτό ενόχλησε την Τουρκία. Ευτυχώς σταμάτησε. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μνημεία με τρόπο που δεν συνάδει», τόνισε ο Νταβούτογλου, ενώ σημείωσε ότι η Αγιά Σοφιά συντηρείται επαρκώς.

Πρόσθεσε, δε, για το θέμα της εκλογής του μουφτή πως «για τους μουσουλμάνους της Θράκης εφαρμόζεται η Σαρία και συζητήσαμε γι’ αυτό το θέμα και τα προβλήματα που προκύπτουν για το ρόλο του μουφτή και ως δικαστή».

Τέλος, αναφορικά με τη δημιουργία τζαμιού στο Βοτανικό, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το θέμα και από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι υποχρέωση ο σεβασμός των μνημείων. «Παρέδωσα στον κ. Νταβούτογλου πλήρες φάκελο με όλες τις αναστηλώσεις Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Είναι σαφές σε παγκόσμιο επίπεδο το μνημείο της Αγιάς Σοφιάς. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση τους. Είναι απαράδεκτη η χρήση του τζαμιού ως κινηματογράφου ειδικού περιεχομένου. Υπάρχουν όμως και άλλες απαράδεκτες χρήσεις».