Το Κυπριακό, ενόψει της επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών, αλλά και τα διμερή θέματα βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αχμέτ Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ότι η ειρήνη θα καταστήσει ισχυρότερη την Τουρκία. «, είπε, υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει υποστηρίξει κάθε είδους διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι μετά την Αθήνα θα επισκεφτεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει της επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών.

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελληνική προεδρία. «Πιστεύω ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Η ελληνική προεδρία θα αποδώσει επιπλέον επιτάχυνση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η ώθηση που έχει δοθεί από πλευρά της Ελλάδας ελπίζουμε να συνεχίσει και κατά την περίοδο της προεδρίας», είπε.

Σε ό,τι το Κυπριακό ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας. «Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την επίλυση. Το κοινό ανακοινωθέν συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να οδηγεί σε μία λύση ομοσπονδιακή», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί καλοπιστία και από την άλλη πλευρά ώστε α ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Με επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης έχει ζητήσει από Σαμαρά η Ελλάδα να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ελληνοτουρκικής κοινότητας».

«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Χρειαζόμαστε λύσεις δημοκρατικές και συναινετικές», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.