Δύο επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα

«Η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:02
10/12/2019
Δύο επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα
7
loading

«Η χώρα μας απορρίπτει τη συμφωνία αυτή. Η σύναψη της συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Αυτό είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δύο επιστολές στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα για την ειρήνη στην περιοχή. Η μία επιστολή στάλθηκε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και η άλλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

«Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή» είπε ο κ. Πέτσας.

«Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή».

«Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της "Συμφωνίας" διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή», υπογράμμισε ακόμα και συμπλήρωσε:

«Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ.Αντόνιο Γκουντέρες, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την Πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερα» είπε.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα Ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει "ό, τι χρειάζεται" για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  Γράφε γράμματα και ραβασάκια Πέτσα στον ΟΗΕ , , , ξέρεις ποιόν ΟΗΕ , αυτόν που τον
  ' ' γράφει ' ' ο Ερντογάν . . . !
  Πόσο δίκιο είχε ο Τράμπ , όταν πρίν γίνει πρόεδρος έλεγε οτι , , , ο ΟΗΕ είναι μια παρεούλα
  με γραβάτες που μαζεύονται κάθε τόσο για να περνάνε καλά . . . . !
  Πώς λέμε εμείς . . . . Ε.Ε , , , κυβέρνηση της Ν.Δ και λοιπούς γραβατωμένους. . . !
  υ.γ
  Λάσκα λίγο τις γραβάτες Πέτσα , , , θα σας πνίξουν . . !

  1. avatar @PanosGianaros

   Δηλαδή αν ήταν ο τσίπρας θα έκανε πόλεμο με νύφες και με εγγόνια;

 2. avatar Γύπας

  Συντεταγμένες για την ΑΟΖ στείλατε; Για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στείλατε; Μάλλον έχετε συμφωνήσει το ξεπούλημα της χώρας!!!! Αυτό μου δείχνετε.

  1. avatar @Γύπας

   Γύπας με διαρροή λαδιών., Μπορείς να πετάξεις δύστυχε;

 3. avatar Πω πω!

  Θα γίνει πολεμος!????

 4. avatar Τόνο Μάσας.

  Σαν τον τελευταίο γραφειοκράτη του δημοσίου. Έστειλε λέει επιστολές στον ΟΗΕ. Να μην ξεχάσει να ζητήσει αριθμό πρωτοκόλλου, και ημερομηνία παραλαβής αντίγραφα των επιστολών μετά να πάει στον 3ο για υπογραφή από τον προϊστάμενο μετά στο ισόγειο για εγγραφή στο μητρώο. Μετά θα πάτε απέναντι στην κυρια Ούρσουλα να βγάλετε δυο φωτοτυπίες ταυτότητας και πιστοποιητικού γεννήσεως.Μετά γνήσιο της υπογραφής απο το ΚΕΠ και μετά πάλι εδώ να σας πουμε τι θα κάνετε για τους Τούρκους γιατί ειναι αλήθεια οτι το παραξήλωσαν. Σαν δεν ντρέπονται λίγο.

 5. avatar Gkortsos

  Ναι τους καναμε τα μουτρα κρεας παλι!!Καλα κρασια..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει