Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική διπλωματία αλλά και στους συμμάχους της όπως την Αίγυπτο λόγω των εντεινόμενων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι είχε χθες το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η συνομιλία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και στη σκιά της προκλητικής συνέντευξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι «θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της».

Να θυμίσουμε ότι χθες το τουρκικό ναυτικό προχώρησε στην δέσμευση δύο μεγάλων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης για ασκήσεις και με πραγματικά πυρά στις 11 και 12 Δεκεμβρίου. Οι περιοχές που έχει δεσμεύσει παράτυπα η Τουρκία συμπίπτουν πέρα από τις περιοχές Ελληνικής και Κυπριακής δικαιοδοσίας και με περιοχή Αιγυπτιακής.

Όπως μεταδώσαμε χθες οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα τρίτο παράγοντα ο οποίος ήταν ενοχλημένος από την κίνηση της Άγκυρας. Όπως αποδεικνύεται ο τρίτος παράγοντας ήταν η Αίγυπτος.