Αποφασισμένος να προκαλέσει ακόμη και οριστική ρήξη με τον κ. Αντ. Σαμαρά προσέρχεται στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών ο κ. Φώτης Κουβέλης, εκτιμώντας ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να μην ανοίξει την ΕΡΤ -παρά την απόφαση του ΣτΕ- συνιστά πλέον ευθεία πρόκληση και εμπαιγμό του κόμματός του.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» όλοι οι στενοί του συνεργάτες υποστήριζαν μέχρι αργά το βράδυ ότι «όσο η ΕΡΤ παραμένει κλειστή τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης πρόωρων εκλογών με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού».

Το ενδεχόμενο αυτό, άλλωστε, μονοπώλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία εξέδωσε μια σκληρότατη ανακοίνωση για τη μη συμμόρφωση της Ν.Δ. στην προχθεσινή δικαστική απόφαση.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αρκετά στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου δεν ήταν αντίθετα με μια πρόταση που συζητείτο χθες βράδυ ως μόνη διέξοδος στην κυβερνητική κρίση. Δηλαδή να προταθεί σε όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ η δυνατότητα να υπογράψουν δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα.

Διότι όπως είπε στην εφημερίδα ο κ. Θ. Μαργαρίτης «με την άφρονα επιλογή της Ν.Δ. να επιβάλει λουκέτο, απεδέχθη τελικά ότι η επιζητούμενη αναδιάρθρωση είναι ακόμη δυσκολότερη με μια κλειστή ΕΡΤ παρά σε μια ανοιχτή, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Ν.Δ.»

Από την άλλη πλευρά ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται οργισμένος με τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, αλλά στοχοποιεί τον Γ. Στουρνάρα.

Ο κ. Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από την κυβέρνηση, ενώ στελέχη της Ιπποκράτους εξέφραζαν την απορία τους για τις διαρροές του σχεδίου το οποίο υποτίθεται -όπως χαρακτηριστικά έλεγαν- πως θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Α. Σαμαράς στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν, ενδεικτικά ότι «προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη» όσοι αγνοούν την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ «για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι όσοι προχωρούν στις διαρροές, διαψεύδουν εμμέσως τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μόλις το βράδυ της Δευτέρας δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει νέα πρόταση.

Στην Ιπποκράτους υπάρχει επίσης ενόχληση για το γεγονός ότι στη χθεσινή συνάντησή τους με την τρόικα, οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας παρουσίασαν στους εκπροσώπους των δανειστών τις 2.650 απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ ως δεδομένες.

Η δυσαρέσκεια που υφίσταται στην Ιπποκράτους είναι αυξημένη. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έλεγαν μάλιστα, ότι η αποτελεσματικότητα του κ. Στουρνάρα θα πρέπει να αξιολογηθεί και όταν θα γίνει μεταξύ των τριών αρχηγών η συζήτηση περί ανασχηματισμού.

Ως προς το θέμα της σημερινής σύσκεψης συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επεξηγούν ότι ως «λειτουργία» εννοούν την επαναφορά του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ, όπως αυτό εξέπεμπε από τη δημόσια συχνότητα πριν από την απόφαση του Μαξίμου να την κλείσει.

Με αυτή την προϋπόθεση εκπληρωμένη, μπορεί να εισέλθει στην ΕΡΤ ο ειδικός εκκαθαριστής, ο οποίος θα αναλάβει να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις (περιλαμβανομένων και των απολύσεων που πρέπει να γίνουν). Αν δεν συμβεί αυτό, υφίστανται, για το ΠΑΣΟΚ δύο πολύ σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είναι πολιτικό: θα επέλθει κυβερνητική ρήξη, καθώς ο κ. Α. Σαμαράς θα εμφανιστεί αδιάλλακτος έναντι των εταίρων του.

Αποτιμώντας συνολικά την πορεία της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τόνιζαν ότι γενικά η στάση του ΠΑΣΟΚ κατοχύρωσε τη θέση του στο πολιτικό κέντρο, μακριά από τη συντηρητική ρητορεία του κ. Σαμαρά και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για «παραταξιακή ευφορία» και εκτιμούσαν ότι στη βάση του ΠΑΣΟΚ εμπεδώθηκε, για πρώτη φορά μετά χρόνια, η αίσθηση ότι ο μεσαίος χώρος τοποθέτησε μια ευδιάκριτη, κάθετη διαχωριστική γραμμή με τα δεξιά.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ