Κόντρες μέχρις εσχάτων σήμερα στη Βουλή

Η κατάργηση του ασύλου, το νέο επιτελικό κράτος και δεκάδες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:17
05/08/2019
Κόντρες μέχρις εσχάτων σήμερα στη Βουλή
18
loading

Μπορεί να βρισκόμαστε μεσούντος του καλοκαιριού, ωστόσο η θερινή ραστώνη ουδόλως φαίνεται να έχει επηρεάσει την πολιτική ζωή του τόπου.

Τουναντίον η εβδομάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «θερμή» κοινοβουλευτικά όλες τις ημέρες μέχρι και την Παρασκευή που θα κλείσει λόγω Δεκαπενταύγουστου.

Μέχρι τότε αναμένεται να δούμε αρκετές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που όλοι τους γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι αντιπαραθέσεις θα αρχίσουν από πολύ νωρίς, καθώς για τις 10 το πρωί έχει προβλεφθεί η κοινή συνεδρίαση στην αίθουσα της Γερουσίας των διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Μορφωτικών Υποθέσεων επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών (ο επίσημος τίτλος του είναι «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα») που έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Με το σύνθετο αυτό νομοσχέδιο:

 • Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.
 • Δημιουργείται το πλαίσιο για να εφαρμοστεί άμεσα η κυβερνητική δέσμευση διανομής φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
 • Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια, κατά την κυβέρνηση.
 • Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.
 • Μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.
 • Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους. Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, «εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι οι διατάξεις που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας». Ειδικότερα, πρόκειται για μια σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Απ’ όλα τα παραπάνω η μεγαλύτερη αντιπαράθεση αναμένεται στο ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου με το οποίο διαφωνεί το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα με το γεγονός ότι επιτρέπει στην αστυνομία να μπαίνει εντός των ακαδημαϊκών χωρών, ακόμα και με ένα απλό ανώνυμο τηλεφώνημα πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζει «θεσμική απειλή για την ακαδημαϊκή ειρήνη».

Μάλιστα όταν το νομοσχέδιο τα επόμενα εικοσιτετράωρα μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, είναι πολύ πιθανό να παρέμβει επί τούτου με αιχμηρή ομιλία του και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛ. παρατηρείται μία σύγχυση, αφού ο Ανδρέας Λοβέρδος και μία σειρά από άλλους βουλευτές το κόμματός του τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους από το Κίνημα, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, δηλώνουν ότι η κυβέρνηση «αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών». Κατά της κατάργησης του ασύλου τάσσονται πάνω σύσσωμοι οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Τέσσερις ώρες αργότερα, στις δύο το μεσημέρι, θα υπάρξει μια ακόμη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, καθώς έχει προγραμματιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η έναρξη της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης, για το επιτελικό κράτος. Ο πλήρης τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», με εισηγητές τον Σταύρο Κελέτση από τη Νέα Δημοκρατία και τον Χρήστο Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τις διατάξεις που εμπεριέχει το νομοθέτημα, η κυβέρνηση τις θεωρεί εμβληματικές (με κυριότερη τη σύσταση μιας νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας), η αντιπολίτευση μιλάει για υπερσυγκεντρωτισμό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές όπου τυχόν απαιτείται μέχρι και την ώρα της σχετικής ψηφοφορίας (που θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο αύριο Τρίτη), χωρίς βέβαια να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Ήδη έχει υπάρξει μια σειρά αλλαγών κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στις επιτροπές, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η εξής:

 • Η μοριοδότηση της συνέντευξης στην επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων περιορίζεται από 50% που προέβλεπε αρχικό κείμενο, στο 40%. Θα υπάρχει μοριοδότηση 25% για τα τυπικά προσόντα και 35% για την εμπειρία.
 • Καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ήταν κώλυμα η προηγούμενη πενταετής απασχόληση σε πολιτικό γραφείο, καθώς φάνταζε «φωτογραφική».
 • Στις πέντε θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν θα μπορεί μετακλητός να αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων. Άρα, δεν θα είναι ιδιώτης, αλλά θα προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία.
 • Καταργείται η δυνατότητα πρόσθετων μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
 • Ρητά παραμένει ο πολυετής προγραμματισμός των προσλήψεων.
 • Διατηρούνται οι έλεγχοι του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
 • Τέλος, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που έχει η σημερινή αρχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Άρα υπό αυτήν την έννοια, συνεχίζει όλους τους ελέγχους.

Γεώργιος Σαρρής

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar μητσιτακη

  εισαι σε αριστο δρομο......προχωρα.....φερε επενδυσεις δουλειες....μειωσε ενφια και φορους....φερε ασφαλεια στο πολιτη και στη χωρα...μακρια απο τσιπροκοψευτες

 2. avatar ΜΠΡΑΒΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ !!!ΔΕΙΞΕ ΜΑΣ ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

  ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΤΗΚΑΜΕ.
  ΕΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ.
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ.
  ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

  ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ. ΕΙΜΑΙ Μ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ

  1. avatar @μπραβο. Και τους βρηκες στο προσωπο του Κουλη

   πλάκα εχεις!
   Αυτους που χρεοκοπησαν την χωρα και απέλυσαν χιλιαδες αστυνομικους και ειναι υπεύθυνοι για την καταντια της χωρας τους βλεπεις για σωτηρες!
   Ο Τσιπρας βρηκε ενα μπαχαλο τι να πρωτοφτιαξει ?
   Να προσλάβει γιατρους? αστυνομικους? νοσηλευτες?
   πυροσβεστες?
   καθηγητες?
   διοικητικούς υπαλληλους για να μη περιμενεις σε ατελείωτες ουρες στις δημ υπηρεσιες?
   Τι να κανει χωρις χρημα ?
   Και ομως καταφερε να μειωσει συμφωνα με τα στατιστικα στοιχεια και την εγκληματικοτητα
   Τωρα που τα ΜΜΕ δε θα βγαζουν τιποτα προς τα εξω κοιτα μη ξεγελαστεις και κοιμηθεις με ανοιχτα παραθυρα γιατι ασφάλεια με την ΝΔ στην ηγεσία καμια
   Τωρα ειναι (εκτος αν ανηκεις στην Ελιτ)που θα χασεις και αυτα που σου απεμειναν και προσπαθουσε να διαφυλαξει ο Τσιπρας αλλοτε με επιτυχια και αλλοτε οχι

   1. avatar ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ

    ΒΓΑΛΕ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΑΕΙ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ........
    ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΕΠΕΙΡΕΑΣΤΗ ΓΝΩΜΗ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΣ..
    ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΟΥΡΕΣ ΤΙ ΤΟ ΗΘΕΛΕΣ;;;
    ΕΛΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΣΤΑ Τ.Ο.Μ.Υ. ΣΤΟΝ ΟΓΑ..ΣΤΟ ΙΚΑ..ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ..ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΚΘΙΑΖΕΙΣ

    1. avatar Πλακα έχεις?

     Ποιος απελυσε χιλ δημοσιους υπαλληλους?Μηπως ο Σαμαρας?
     Ποιος θα προσλαμβανει εναν οταν θα αποχωρουν 5?
     Μηπως ο Μητσοτοκιο?
     Προβατο τωρα να δεις ποσο θα περιμενεις
     Και μη σε πετυχω σε καμια ουρα να διαμαρτυρεσαι γιατι θα σε φτυσω γιατι μου κανεις τη ζωη δυσκολη με την ασχετοσυνη σου και τις ανοητες επιλογες σου

   2. avatar @μπραβο

    Και να ήθελε να φτιάξει κάτι ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε γιατί είναι τελείως ανίκανος. Που τον κρύβετε τώρα, γιατί εξαφανίστηκε;

 3. avatar Catman

  Μητσοτάκη προχωρά αλλάξετε ολα άλλαξε τη Χώρα. Ευτυχώς απ´οτι φαίνεται υπαρχουν και πολιτικοί που μπορούν να κάνουν κατι γί αυτο το τόπο. Δε σου τό είχα ρε Μητσοτακα μπράβο καλά το πας.

 4. avatar Παμε ολα

  τα γιδια το πρωινό σανό.
  Δεν λεει τίποτα στο καταπληκτικό νομοσχέδιο για τον αμόρφωτο σεκιούριτι που θα γίνει αρχηγός της ΕΥΠ;

  1. avatar η δεξια

   σας ριχνει φαπες αριστερες.....και ταχετε χαμενα

  2. avatar παρε το πολακη να πατε στα λευκα ορη

   εκει τα γιδια και ο πολακοβοσκακας....

  3. avatar εσυ αν μιλησεις για τη 5ετια….

   θα βρωμισει η χωρα......

  4. avatar δεν ειναι ο πολακης ουτε ο κοκαλης…..ουτε ο κουμπαρακος καλογριτσας…ουτε καρανικας…..

   ουτε η μερσινα......

 5. avatar Κουφός Ντίνας

  Εδώ υπάρχει άσυλο ιδεών σε όλη την χώρα και θα καταργηθεί στα πανεπιστήμια; Η ανομία θα παταχθεί και η αλητεία. Να συλληφθούν όσοι δεν θέλουν να καταργηθεί το άσυλο για υπόθαλψη εγκληματιών.

  1. avatar Μας κυβερνούν αυτοι

   που επρεπε να ειναι στη φυλακη
   Οι μιζαδοροι οι κλεφτες οι ξεπουλητες οι διαπλεκομενοι με τα ΜΜΕ

   1. avatar εσυ τι εκανες την ερτ 4 χρονια τωρα????

    αναφερεις καποια μονο απο τα χαρακτηριστικα του συριζανελ.....ειναι πολλαααααααααααααααααααααα ακομη........αλλα τα βαλατε κατω απο το χαλι

   2. avatar τραβα καρακας

    χτυπα κατσαρολες στη καψωχοκεφαλα σου....τρωε ντολμα...πινε λασπες......

 6. avatar Social Distortion.

  Δώσε πόνο Κούλη.

  1. avatar Douskas John

   Υποθέτω τωρα βλέπεις τους τεμπέληδες στην ΕΡΤ . Η κάνω λάθος . Ο κουλης θα διορίζει μεχρι τον Σεπτέμβριο . Μετα αρχίζει η μάσα .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει