Με την ελπίδα να είναι η τελική συνάντηση, ξεκίνησε πριν από λίγο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να εγκριθεί το τελικό πακέτο μέτρων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πακέτο να λάβει την έγκριση της τρόικα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αμέσως μετά να περάσει από την Βουλή πιθανότατα με την διαδικασία ψήφισης ενός άρθρου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνονται και αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Αναλυτικότερα προβλέπονται δραστικές αλλαγές στο καθεστώς με βάση το οποίο φορολογούνται σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% επί των κερδών τους. Ο συντελεστής θα επιβάλλεται στο σύνολο των καθαρών κερδών των επαγγελματιών αφού προβλέπεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Επίσης, προβλέπεται μείωση στο 35% από 45% σήμερα του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, με βάση την οποία φορολογούνται τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων για τους οποίους θα διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα – αναπροσαρμογές στα κλιμάκια και τους συντελεστές – αναμένεται να επιφέρει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους μισθωτούς.

Τα νέα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να ισχύσουν τελικά από τα εισοδήματα του 2012 (που θα δηλωθούν το 2013), ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα που θα προβλέπει το πακέτο των μέτρων συνολικά στα 3 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.