Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων που είναι απαραίτητο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Euroworking group -στη συνάντηση δηλαδή των τεχνοκρατών των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης- θα είναι παρόντες και τα στελέχη της τρόικας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει εκτενής συζήτηση για τα μέτρα που προτείνει να πάρει η Ελλάδα και πως η παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών μας εκεί θα έχει ως στόχο την οριστικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πακέτου.

«Στο Euroworking Group αναμένεται να κλειδώσει το 70-80% των πακέτου, ώστε οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα να αφορούν σε μικρές σε ότι αφορά το κόστος παρεμβάσεις», δηλώνει  αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας είναι το σύνολο των μέτρων να έχει κλειδώσει το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από την πλευρά των δύο κομμάτων από τις χθεσινές συναντήσεις του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα με εκπροσώπους τους, δεδομένα θεωρούνται η κατάργηση των επιδομάτων δώρων και αδείας για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους (ενώ φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ), η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, η ένταξη σε καθεστώς ήπιας προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας για 15.000 δημοσίους υπαλλήλους, η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, η καταβολή του ΕΚΑΣ μετά το 64ο έτος, οι περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ καθώς και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Επίσης το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου έχει πάρει η κατάργηση του αφορολόγητου για όλους όσους αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που θα σημάνει αυτόματα νέο κεφαλικό φόρο από 500 έως και 1.500 ευρώ το χρόνο.