«Να μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι η οικονομική κρίση μπορεί να μας κάνει ευάλωτους σε λύσεις ή σε υποχωρήσεις. Ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ούτε και η Ελλάδα μπορεί να πιεσθούν για να υποχωρήσουν από μια γραμμή υπεράσπισης των εθνικών δικαίων του Ελληνισμού. Και αυτό που λέω περιλαμβάνει ολόκληρο τον Ελληνισμό: και τον Κυπριακό και την Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου.

«Ας μην περάσει από κανενός το μυαλό ότι αυτή η δεινή οικονομική κατάσταση θα μας καταστήσει ευάλωτους σε πιέσεις για να αποδεχθούμε ελλειμματικές λύσεις στα εθνικά μας προβλήματα. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θα πρέπει να ακούσουν πολύ καλά οι καλόπιστοι και οι κακόπιστοι τρίτοι», πρόσθεσε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στον κ. Ομήρου τα συγχαρητήριά του για την «εξαίρετη Προεδρία» της Κύπρου στην ΕΕ. «Ήταν μια έκπληξη για πολλούς που πίστευαν ότι η μικρή Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να κάνει μία τόσο καλή Προεδρία. Την έκανε και νομίζω ότι ήταν για μένα μια δυσάρεστη έκπληξη η στάση της Τουρκίας. Της δόθηκε μια ευκαιρία να συνεργαστεί και να δείξει έναν καλύτερο εαυτό. Φαίνεται ότι η Τουρκία δεν αλλάζει. Και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κάλεσε την ΕΕ να δώσει κάποιες απαντήσεις στην Τουρκία που «απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Τουρκία διατείνεται ότι δεν θα επιτρέψει την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα θαλάσσια τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.