«Για εμάς δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, καθώς και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άδικα, ισοπεδωτικά και οριζόντια μέτρα στο πακέτο που αφορά σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πάρα πολύ δύσκολη τη συζήτηση με την τρόικα «γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί πολλά και σημαντικά κονδύλια που αφορούν στις δαπάνες».

Ειδικότερα, όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «υπάρχει ούτως ή άλλως κύμα συνταξιοδοτήσεων και οι δημόσιοι υπάλληλοι που για λόγους νομιμότητας ή ιατρικούς δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπους κοινωνικής πρόνοιας». «Αυτά προβλέπονται και πρέπει να συνυπολογιστούν», πρόσθεσε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» και πως «στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό, τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ήδη η ελληνική πλευρά έχει κάνει μεγάλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και ότι «τώρα πρέπει να δούμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο» και πως συνεπώς και η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι το όχημα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ακόμη, επανέλαβε ότι στο εσωτερικό του συνολικού πακέτου που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα «πρέπει να είμαστε όσο πιο δίκαιοι, χωρίς να υπάρχουν ισοπεδωτικά και άδικα οριζόντια μέτρα», παραπέμποντας στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ και που περιμένει «να ευδοκιμήσουν».

Σχετικά με το άλλο μισό πακέτο που αφορά στη λειτουργία του κράτους, δημόσια διοίκηση, δαπάνες για το φάρμακο, άμυνα, είπε ότι «εκεί είναι τα υπουργεία που πρέπει να τεκμηριώσουν και να υποστηρίξουν με νομοθετικά μέτρα το στόχο, που είναι εφικτός».

Ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση των αρχηγών και πότε θα κλείσει το πακέτο, είπε ότι «πρέπει όλοι να κινηθούν γρήγορα γιατί η καθυστέρηση στη συζήτηση και στην εκταμίευση της δόσης δεν βοηθά την πραγματική οικονομία, γιατί μας στερεί τη ρευστότητα και θέσεις εργασίας».

Υποστήριξε δε ότι αφ’ ης στιγμής συμφωνήσουμε και πάμε στην εκταμίευση, μετά η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και η συζήτηση για την μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους θα ανοίξει αυτομάτως.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε και εξήγησε ότι η παράταση λειτουργεί ως μια ρήτρα ισοδυνάμων και ότι αυτή είναι το «μυστικό» για τα ισοδύναμα νέου τύπου, «γιατί τα παλαιού τύπου ισοδύναμα δεν μας οδήγησαν πουθενά».

Ακόμη, είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται κάθε μέρα και ότι υπάρχει μια βελτίωση, ότι από την εμπειρία του εκτιμά ότι αυτό θα κλείσει στο σύνολό του και πως «ώσπου να κλείσει θα υπάρχει πάντα μια αβεβαιότητα και μια ισορροπία επιχειρημάτων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι για τον ίδιο είναι δεδομένη η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στα 4 χρόνια και ότι πάνω σε αυτήν την υπόθεση βασίστηκε και η συζήτησή του με την τρόικα.

«Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν κινήσεις για περαιτέρω μείωση του χρέους χωρίς να θιγεί οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και έχουμε δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αποφάσεις της ΕΕ και την Ευρωζώνη για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πώς μπορούμε να κινηθούμε στη δευτερογενή αγορά ομολόγων», σημείωσε.

Αναφορικά με τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπήρξε ανταλλαγή εκτιμήσεων και πληροφοριών για τις επαφές που έκαναν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο ίδιος.

Είπε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και πως ο ίδιος ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε με την τρόικα καθώς και για διάφορες επαφές του με ευρωπαίους παράγοντες.

Πρόσθεσε δε ότι αύριο θα δει και ο ίδιος τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση θα γίνει στις 5:45 το απόγευμα στη Βουλή, ενώ νωρίτερα, στη 1:00, στην Ιπποκράτους, θα έχει συνάντηση με επταμελή αντιπροσωπεία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι στη σύσκεψη έγινε και εκτίμηση σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σε σχέση με το γενικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, «το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι μείναμε στην Ευρώπη και το ευρώ και τώρα έχουμε την προοπτική να αξιοποιήσουμε μια κατάσταση που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μέσα στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ δεν συζητά απολύσεις στο δημόσιο, οριζόντιες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, καθώς επίσης και αλλαγές στα εργασιακά που να κινούνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν και μετέφεραν ότι στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.