Διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από τη θέση για νέες απολύσεις στο Δημόσιο εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά η εφεδρεία και υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 χρόνια εμφανίζεται η τρόικα.

Οι επικεφαλής της τρόικας έδωσαν εντολές στα τεχνικά κλιμάκια να επανεξετάσουν τα μέτρα στα οποία είχαν εμφανιστεί αρνητικοί σε πρώτη φάση. Αυτό θα γίνει σε νέο γύρο συναντήσεών τους με τους επιμέρους υπουργούς, στων οποίων την αρμοδιότητα ανήκουν τα αμφισβητούμενα μέτρα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη θα κληθεί να πείσει την τρόικα για την αποτελεσματικότητα του μοντέλου που προτείνει για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτός από τον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης, οι επιφυλάξεις της τρόικας αφορούν τα προτεινόμενα μέτρα στην Άμυνα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Υγεία, για τα οποία υποστηρίζουν ότι δεν θα φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στον απαιτούμενο χρόνο.

Πάντως η τρόικα επιμένει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή 67 χρόνια, κάτι που προκαλεί σημαντικές αντιδράσεις ενδοκυβερνητικά καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ απορρίπτουν την προοπτική αυτή.

Έτσι, όλα δείχνουν πλέον ότι συνολικά οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν χρόνο, ενώ αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, μιλούν για εκταμίευση της δόσης εφόσον υπάρξει θετική έκθεση της τρόικας τον Νοέμβριο.