Σχέδιο «σάντουιτς» για την επιλογή των 1.400 προσώπων τα οποία θα στελεχώσουν τις κρίσιμες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά ευνοιοκρατίας, «κουμπάρων», εσωκομματικής διαπλοκής κ.λπ., να εφαρμόσει το σχέδιο «σάντουιτς»: να θέσει τους υπουργούς της κυβέρνησής του σε καθεστώς εποπτείας τόσο από τον ίδιο και τους στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και υπό την άτυπη επιτήρηση των υφισταμένων τους στα υπουργεία και τους οργανισμούς όπου προΐστανται.

Ο στόχος είναι οι υπουργοί να γνωρίζουν ότι οι υφιστάμενοί τους, τα ανώτατα στελέχη των υπηρεσιών τους, επελέγησαν από το πρωθυπουργικό γραφείο και αυτό να αποτελεί μία άτυπη αλλά ουσιαστική δικλίδα ασφαλείας ώστε να μην είναι εύκολη η δημιουργία εστιών διαφθοράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται ότι προτίθεται να αξιοποιήσει για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων τον καθηγητή κ. Νίκο Καραβίτη, πρώην γενικό γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πρόταση να συμμετάσχει στο ΣΟΕ φέρεται να έχει δεχθεί και ο οικονομολόγος της Eurobank κ. Πλάτων Μονοκρούσος.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, καθώς, ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, που κατέχει σήμερα τη θέση, δεν αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Στουρνάρα να παραμείνει.

Στην Αγροτική Τράπεζα ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης φαίνεται ότι θα παραμείνει, καθώς γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της Αγροτικής και η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν η ΑΤΕ ή θα χωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ή θα ανακεφαλαιοποιηθεί και θα πουληθεί. Άμεσες φαίνεται ότι θα είναι οι αλλαγές στη διοίκηση της ΔΕΗ. Πιθανότητα θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ήδη η επιχείρηση ανέβαλε για τις 12 Ιουλίου τη γενική συνέλευσή της μετά το αίτημα που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου.