Στα ύψη έφτασε η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελαρίου.

Η δήλωση του Δημήτρη Βερβασού, την οποία υπέγραφε ως πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και μεταξύ άλλων άφηνε αιχμές σε βάρος του υπουργού για προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον για «επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα» με αφορμή την προαναγγελία της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κοντονή.

Ο υπουργός έστρεψε τα πυρά του προς τον κ. Βερβεσό αναφέροντας πως «εκτρέπεται σε συκοφαντίες κάνοντας χρήση της θέσης του ως προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων».

Λίγα λεπτά πριν την έκδοση της ανακοίνωσης του υπουργού το γραφείο του κ. Βερβεσού ενημέρωνε πως η επίμαχη δήλωσε έγινε με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στην ανακοίνωση του συνέδεσε την «αήθη και ανερμάτιστη επίθεση» με την έναρξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να τριχοτομηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Άλλωστε ούτε ο ίδιος το κρύβει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός συμπληρώνοντας:

«Δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αθήνα.

Ας το καταλάβει καλά ο κ. Πρόεδρος ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών θα τριχοτομηθεί ό,τι συκοφαντία και αν μετέρχεται ο ίδιος και οι όμοιοί του».

Μάλιστα, ο κ. Κοντονής κάλεσε τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας «να πάρουν θέση για όσα ο κ. Πρόεδρος εξ΄ ονόματός τους περιγράφει ιδίως αυτούς που μου δηλώνουν άγνοια για όσα αφορώντα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει».