Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τις διαρροές

«Φοβούμαστε πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων» - Τι θα γίνει την επόμενη μέρα μετά την παραίτηση «βόμβα»


ΕΛΛΑΔΑ
14:08
16/05/2018
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τις διαρροές
37
loading

Παραίτηση – βόμβα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου, ο οποίος επικαλέστηκε τις πρόσφατες διαρροές σχετικά με τη απόφαση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας πως επέφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού γεγονός που δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντα του.

Λίγο πριν την συνταξιοδότησή του, ο κ. Σακελλαρίου, έντονα συναισθηματικά φορτισμένος, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον θώκο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και άφησε αιχμές για υποχώρηση του Κράτους Δικαίου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά κίνηση, η οποία ανοίγει άμεσα τον κύκλο της επιλογής νέου προσώπου για να ηγηθεί του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μια περίοδο που εκκρεμούν κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις.

Ο κ. Σακελλαρίου έκανε λόγο για μια επώδυνη απόφαση που ελήφθη μετά από 42 χρόνια δικαστικής σταδιοδρομίας, στην οποία αφιέρωσε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, ωστόσο, η «αδιανόητη όσο και απαράδεκτη παραβίαση δικαστικού απορρήτου» την οποία, όπως είπε, αδυνατεί να ελέγξει τον οδήγησε σε παραίτηση. Ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίου σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ξεκαθάρισε πως δεν δέχτηκε πιέσεις αναφέροντας με νόημα ότι δεν ανήκει σε εκείνους που δέχονται πιέσεις.

«Έχω τη συνείδηση μου ήσυχη , διότι δεν αποχωρώ αμαχητί αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκα με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό» ανέφερε φανερά συγκινημένος στη δήλωση του ο κ. Σακελλαρίου επισημαίνοντας πως η σκέψη του βρίσκεται στους πολίτες «θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού…».

Ο κ. Σακελλαρίου επεσήμανε πως αν και μειοψηφία μαζί με συναδέλφους του είχε επισημάνει «τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του Μνημονίου με το Σύνταγμα». «Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού που επηρέασε καίρια το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε φόβους ότι οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε πλήρη εξαθλίωση.

Ο κ. Σακελλαρίου καυτηρίασε το γεγονός ότι «μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας», κατέληξε.

Πάντως, μετά την παραίτηση του, ο Νίκος Σακελλαρίου έχει δικαίωμα, σύμφωνα με τον νόμο, να παραμείνει για έναν μήνα χωρίς να μετέχει στις διασκέψεις στις οποίες θα προεδρεύει ο αρχαιότερος από τη σύνθεση του δικαστηρίου.

ÅÊÔÁÊÔÇ ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ ÅÐÉÊÑÁÔÅÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σακελλαρίου έχει ως εξής:

Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

Η σημερινή απόφασίς μου – έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει - όσο επιβεβλημένη και αν είναι - να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό.

Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι’ αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.

Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δεν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων - πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης - και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.
Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».

ekasai1ekasai2ekasai3

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar Γυρνα πίσω Μαρία

  ΄Αντε πάγενε ρε.

 2. avatar Αχλαδιώτης

  Παραιτείται λόγω της διαρροής πως ο νόμος θα είναι συνταγματικός κι όχι γιατί διαφωνεί με αυτόν. τώρα τι να σχολιάσει κανείς, άντε στον αγύριστο ρε.

 3. avatar pan

  Το παραιτησαν οι Συριζαιοι για να μη βγει ο νόμος Καντρουγκαλου αντισυνταγματικός....
  Τωρα θα φυτεψουν τον δικό τους οπως εχουν κανει παντού και η χειρότερη χούντα εγκαθιδρύεται στην χώρα...

 4. avatar ΣΕ ΣΑΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΑΛΕΚΣΙ

  ΝΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ...
  ΤΑ ΧΕΡΙΑ Κ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΚΟΨΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΑ ΜΟΥΣΛΙΜΙΑ...
  Κ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ...
  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...!!!

 5. avatar ΜΑ ΤΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

  ΑΦΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ , ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
  ΤΟΥ ΑΝΙΣΟΡΟΠΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, ΕΝΩ ΕΒΓΑΛΕ
  ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ,
  ΠΑΡΑΙΤΗΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΛΕΠΕ.
  ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ
  ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΜΕΝΟ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΔΕ;
  ΑΝ ΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΑΣΕΙ
  ΕΔΩ.ΑΝ ΕΒΑΖΑΝ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ
  ΑΞΙΖΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ
  ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΕΛΛΑ.....

 6. avatar Καράμπελας

  Σε πιστέψαμε.

 7. avatar Φοβισμένος ανθρωπάκος

  Στη χώρα του ''ου μπλέξεις'' ακόμη κι'άν σε τρώει το δίκιο,
  δεν θα μπορούσε εύκολα κοινός νους και συνείδηση να αποδώσει
  και τα εύσημα στην δικαιοσύνη, ούτε και να αισθανθεί το ανάλογο
  δέος και σεβασμό στους θεραπαινούντες αυτήν.

 8. avatar Πόντιος Πιλάτος

  Tους είδαμε τους ''εν Αθήνησι δικαστάς'' και την ανεξαρτησία τους,
  όταν οι ίδιοι ομολογούν ότι αναγκάζονται να εφαρμόσουν νόμους
  που τους σερβίρουν οι πολιτικοί, και η ηχηρή συνταγματική
  αρχή ανεξαρτησίας του αρ.90 συντ.
  Καλές διακοπές.

 9. avatar Toti

  Το ποσο διαπλεκόμενη ειναι η δικαιοσύνη μπορει να το δει καποιος αν παει στα Δικαστικά Μαραθωνος και δει τις βίλες που έφτιαξαν με τον κόπο τους

 10. avatar Ηρωας για εξοδο

  Λιγες μερες πριν την συνταξιοδοτηση δεν τον τιμαει αυτη η παραιτηση, υπηρχαν πολλες ευκαιρίες να τοκανε!

 11. avatar ´Ιο

  Μπράβο του είπε τα πραγματα με το όνομα τους !

 12. avatar Δικαστής

  Ο εκπρόσωπος της διαπλοκής στο ΣτΕ παραιτήθηκε 1 μήνα πριν φύγει λόγω ορίου ηλικίας. Εκτελώντας την τελευταία αποστολή που του ανατέθηκε από την διαπλοκή. Τέτοιοι δικαστές υπονομεύουν το θεσμό της Δικαιοσύνης.

 13. avatar Φούφουτος προς επιστήμονες

  Oι μη περικοπές των συντάξεων δεν παραγράφονται όπως οι λίστες?

 14. avatar να…

  ...ρίξει την.....ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?(ακολουθεί γέλιο μέχρι δακρύων) Το ΤΣΙΡΚΟ ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛανο των αρχιψευταράδων......

 15. avatar Είναι….

  μιά αρχή ....στο ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙΣΤΑΝ και δεν ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ κανείς αλλά χειρότερα κάποιοι μας κουνάνε και το δάχτυλο η χτυπάνε και τα χέρια στα τραπέζια....θυμάται κανείς?

 16. avatar Τουλάχιστον….

  παραιτήθηκε κάποιος που ίσως και αργά ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ...Τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ να φοβάσαι.....

 17. avatar Κραυγαλέα

  Παραίτηση. Νωρίς το θυμήθηκε, μόλις 8-9 χρόνια πέρασαν. Άλλος ένας πόντιος πιλάτος "με τη βοήθεια του θεού".

 18. avatar παναγιωτης(ελευσινα)

  ελεχθη σε πρωιναδικα δυο μερες πριν την τελικη αποφαση του συμβουλιου πηρε η υπουργος εργασιας τηλεφωνο καποιον η καποιους απο το συμβουλειο και ενω η αποφαση απο το μισθοδικειο ηταν υπερ της ακυρωσης του νομου κατρουγκαλου τι αλλαξε?παρα πολλοι συνταξιουχοι το ακουσαν αυτο σαββατο πρωι και δευτερα η τριτη.Και μαλιστα ολοι στο πανελ ειπαν οτι ειναι περιεργο δεν συνηθιζεται και....ας ειναι για καλο.Αυτοι που το ανακοινωσαν το ακουσαν απο κυβερνητικη πηγη.Ας βγουν να το διαψευσουν.Βεβαια μπορει να τους πηραν για να παιξουν ποδοσφαιρο δεν γνωριζω τα συμπερασματα δικα σας.

 19. avatar ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ

  ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΥΓΚΑΛΟΥ. [...] ΟΣΟ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΒΑΛΩ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΤΑ ΤΕΡΑΤΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΗΣΥΧΙΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ [...] ΤΟΥ ΓΛΕΙΟΔΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

 20. avatar Στέλιος2018

  Τον παραίτησαν - γι' αυτό και η επίθεση στην κυβέρνηση. Περιμένετε, νομίζω ότι έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει