Σε νέα παρέμβαση προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, με συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του BBC, λίγες μόλις ώρες μετά την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από την Ελλάδα.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι θα έλεγε στον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο αν τον έβλεπε ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Στη συνάντηση που είχαμε ως υπουργός Οικονομικών με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο του 2015 συμφωνήσαμε απολύτως. Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε μια ελάχιστα προεδρική γλώσσα για να περιγράψει τη λιτότητα και τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αλλά, όπως του είπα, το υπουργείο των Οικονομικών του δεν ακολουθούσε τη γραμμή του και συνέχισε να μην το κάνει».

«Στο τέλος δεν είχαμε καμία βοήθεια στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη. Αυτή ήταν μια περίοδος που ο Ομπάμα θα μπορούσε να στηρίξει τα λόγια του με πράξεις, για να στηρίξει μια συμφωνία που θα είχε νόημα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την Αμερική. Δεν το έκανε. Αυτό το ταξίδι τώρα είμαι σίγουρος ότι του είναι ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι αλλά είναι εντελώς άνευ σημασίας», συνέχισε.

Αλλά δεν έμεινε εκεί. Ο Γιάννης Βαρουφάκης επεσήμανε με νόημα στην ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC σχετικά με το «γιατί δεν είπατε στους πιστωτές ότι δεν έχουμε λεφτά και ξεκινάμε από την αρχή»:

«Να σας θυμίσω ότι ήμουν υπουργός Οικονομικών και όχι ο πρωθυπουργός. Αυτή ήταν η σύστασή μου προς τον πρωθυπουργό τη νύχτα του δημοψηφίσματος που ο ελληνικός λαός έδωσε μια εντολή σε ποσοστό 62%, να κάνει η κυβέρνηση αυτό που είπες. Ο πρωθυπουργός στο γραφείο του μου είπε ότι ήρθε η ώρα να παραδοθούμε. Προσπάθησα να τον μεταπείσω, πέρασα τρεις ώρες προσπαθώντας, απέτυχα και υπέβαλα την παραίτησή μου».