Να δώσει τέλος στην αμηχανία που απέπνεε η ΝΔ μετά τις θετικές εξελίξεις του Eurogroup και να ανεβάσει κατακόρυφα τα ντεσιμπέλ απέναντι στο Μαξίμου επιχείρησε με την παρέμβασή του στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναβεβαιώνοντας πως κεντρικός πυλώνας του σχεδιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Η Νέα Δημοκρατία αναπροσαρμόζει ουσιαστικά την ρητορική της με βασική σταθερά ωστόσο το αίτημα για εκλογές, ενώ στη θέση της αβεβαιότητας των περασμένων εβδομάδων εισαγάγει το βαρύ φορτίο της «συνθηκολόγησης των 12 δισ. ευρώ».

«Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ τις τελευταίες ημέρες στη Συγγρού υπήρχε μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο ήταν σωστή η επιλογή στρατηγικής καλπών απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Με την συνέντευξή του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε σαφές μήνυμα τόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και προς τους εσωκομματικούς επικριτές του.

«Το τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης το πληρώνει ο πολίτης» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «το τίμημα που πληρώνουμε από την απώλεια πλούτου από την επιστροφή στην ύφεση. Κάθε ελληνικό νοικοκυριό λόγω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχασε 5.000 ευρώ. Για αυτό επιμένουμε ότι είναι ανίκανη η κυβέρνηση και θέλουμε να φύγει. Το αίτημα για εκλογές είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Όσο γρηγορότερα φύγει η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τον τόπο».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για εναρμόνιση της γαλάζιας στρατηγικής με τον παλμό της κοινωνίας, υπογράμμισε πως ο ίδιος μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς την παρουσία ΜΑΤ δίπλα στους πολίτες, ενώ επεσήμανε εμφατικά πως τα μέτρα της κυβέρνησης μονάχα κοινωνικό πρόσημο δεν έχουν αφού “δεν αφορούν λίγους τα μέτρα, οι έμμεσοι φόροι θα επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό, όπως το ΦΠΑ, η φορολογία στη βενζίνη”.

“Εμείς θα εξακολουθούμε να ζητάμε εκλογές με ένταση, γιατί πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Το αίτημά μας σηματοδοτεί την απόφαση να συγκρουστούμε ανοιχτά με μία κυβέρνηση που τη θεωρούμε επικίνδυνη. Εμείς θα εξακολουθούμε να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά το κόστος για τους πολίτες είναι μεγάλο από την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, τονίζοντας πως αντιδιαμετρικά αντίθετες πρακτικές είχε εφαρμόσει η ΝΔ στο παρελθόν, η οποία είχε προβεί σε μειώσεις φόρων. «Εμείς είχαμε μειώσει μία σειρά από φόρους χωρίς να έχουμε την έγκριση της τρόικας γιατί είχαμε όμως τον δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε, γιατί μειώσαμε τις δαπάνες» πρόσθεσε.

Ως προς τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ένα είδος του υπήρχε από το 2014. «Και είναι καλό να υπάρχει μηχανισμός συγκράτησης δαπανών. Αλλά υπάρχουν ερωτήματα όπως ποιος τον ενεργοποιεί, ποιος τον εγκρίνει κλπ. Εμείς έχουμε προτείνει μία σειρά από δαπάνες που μπορούν να περικοπούν», είπε.

«Τα πρόσθετα μέτρα, ο κόφτης που ζητάει το ΔΝΤ μπήκαν στο τραπέζι μόλις τον τελευταίο μήνα, μετά τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Μας ζητούν πρόσθετα μέτρα γιατί κανείς δεν πιστεύει πως θα τα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Αλλά αφού υπήρχε κόφτης, γιατί μας ζητούν πρόσθετο κόφτη;» διερωτήθηκε.

Ιδιαίτερο βάρος έριξε και σητν προσπάθεια αποδόμησης της κυβερνητικής ρητορικής για το χρέος, καθώς στη ΝΔ υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα περισσότερο από μία νέα δέσμευση, αντίστοιχη με αυτή του 2012, για το 2018. Ως εκ τούτου, ο επικεφαλής της ΝΔ υποστήριξε ότι δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2012, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους Ευρωπαίους για την μή τήρησή της. Ανέφερε επίσης ότι είναι θετική η συζήτηση για το χρέος αλλά «δεν είναι κάτι καινούργιο», ενώ εκτίμησε ότι «το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι βαρύ και χωρίς να έχουμε πάρει συγκεκριμένη δέσμευση».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Ρέγκλινγκ, τη χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα παράμετρο», ενώ τόνισε ότι η ΝΔ επιθυμεί να «κλειδώσουν» τα επιτόκια και να γίνει επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Πάντως, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «στην ανακοίνωση του Eurogroup υπάρχει δέσμευση της χώρας για πλεονάσματα 3,5% για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι επιτεύξιμα σε βάθος χρόνου. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τόσο υψηλά πλεονάσματα σε βάθος χρόνου δεν είναι εφικτό και θα επιβάλει συνεχώς λιτότητα. Ένα διαρκές μνημόνιο. Και ένας από τους λόγους που βρεθήκαμε στο αδιέξοδο, είναι η επιλογή της κυβέρνησης στο μείγμα πολιτικής».