Ευρύτερη συναίνεση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ επετεύχθη στη Βουλή, μετά τις αλλαγές της κυρίας Διαμαντοπούλου στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Έτσι τα τρία κόμματα ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Με την εξέλιξη αυτή, η πολυσυζητημένη συζήτηση για συναίνεση πήρε σάρκα και οστά. Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά που, όπως φαίνεται σφράγισε το θετικό κλίμα και συνέβαλε στην άρση των αντιστάσεων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ είχε εξαρχής μία σταθερή στάση που έλεγε ότι θα υπερψηφίσει το νομο-πλαίσιο για την Παιδεία μόνο εάν η κα. Διαμαντοπούλου προχωρήσει σε κατάργηση του ασύλο και δεχτεί η εκλογή των πρυτανικών αρχών να γίνεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα έπειτα από πρόταση του συμβουλίου διοίκησης των Ιδρυμάτων.

Εντός του Κοινοβουλίου, γύρω στις 2 το μεσημέρι, η Νέα Δημοκρατία διά του τομεάρχη της Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλου οριστικοποιούσε την πρόθεσή της να «άρει τις ενστάσεις της» και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επιμένοντας εκ νέου να ικανοποιηθεί σε τρία σημεία:

-Την πλήρη κατάργηση του ασύλου
-Την εκλογή πρυτάνεων από το σύνολο των πανεπιστημιακών
-Τη συμβολική συμμετοχή φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση μετά από 37 χρόνια, ενώ επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και έτσι δεν θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία.