«Ιστορική» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας τη συναίνεση που επετεύχθη χθες στη Βουλή με τα 4/5 των μελών της να ψηφίζουν το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην κατάργηση του ασύλου, λέγοντας ότι οι αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται εντός πανεπιστημίου -για παράδειγμα να πετάξει κάποιος βόμβα μολότοφ- θα αντιμετωπίζονται όπως οπουδήποτε αλλού. Όταν όμως πρόκειται για ζητήματα που άπτονται των λειτουργιών του Πανεπιστημίου, τότε η κοινότητα έχει τη δυνατότητα με τα δικά της «όπλα» να τα αντιμετωπίσει.

Σχετικά με το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η υπουργός είπε ότι το πιο σημαντικό σημείο της συναίνεσης είναι ότι ο νόμος δεν θα ανατραπεί. «Τουλάχιστον τα επόμενα 20 χρόνια, γιατί τόσο ζει ένας νόμος» τόνισε.

Οι αλλαγές δεν ήταν εύκολες, πολλοί υπουργοί προσπάθησαν τα προηγούμενα χρόνια, έχτισαν την συναίνεση και άνοιξαν χαραμάδες για τη συμφωνία που έγινε, συνέχισε, κάνοντας ειδική μνεία στην Μαριέττα Γιαννάκου, ο νόμος της οποίας δεν είχε τότε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα είπε ότι την 31η Αυγούστου 2012 θα έχουν προταθεί και ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης.

Όμως, άλλες διατάξεις, όπως η κατάργηση του ασύλου, ισχύουν αυτομάτως.

Η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι δημιουργείται πλέον κλίμα ασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και είπε ότι ζει «μια από εκείνες τις στιγμές όπου κανείς νιώθει συγκινημένος και δικαιώνεται».

Η υπουργός Παιδείας έριξε και «γέφυρες» στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τονίζοντας ότι όλοι έκαναν λεπτομερείς παρατηρήσεις, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν.

Για την πρόσβαση αποφοίτων των ΙΕΚ στα ανώτατα Ιδρύματα είπε ότι θα εισάγονται σε προγράμματα Διά Βίου μάθησης και θα παίρνουν αντίστοιχα πιστοποιητικά.