Φρένο στις προσπάθειες ανοίγματος της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο του Κέντρου μπαίνουν από το ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, καθώς στο επιτελείο Μητσοτάκη εκτιμούν αν και απεύχονται πως δεν αποκλείεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι.

Στο στρατόπεδο της Συγγρού έχουν διαγνώσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει εισέλθει το κυβερνητικό επιτελείο από τις ίδιες τις μαξιμαλιστικές κόκκινες γραμμές που είχε θέσει στη διαπραγμάτευση και δεν αποκλείουν ακόμα και το σενάριο της ηρωϊκής εξόδου από την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία όπως τονίζουν σύρεται σε μία νέα μακρά διαπραγμάτευση με όλο και πιο εμφανή μία νέα οδυνηρή υπαναχώρηση.

Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμο να πάει λίγο πίσω η πολιτική των ανοιγμάτων, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει σε πρώτη φάση να διατηρήσει τη συνοχή του και θεωρείται δεδομένο από την νέα ηγεσία πως το φλερτ με μερίδα του Ποταμιού αλλά κυρίως με το λεγόμενο “εκσυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει σοβαρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς. Ήδη, δείγματα γραφής δόθηκαν από το mea culpa του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νόμο Γιαννίτση, κίνηση η οποία προκάλεσε έντονη δυσφορία στο “καραμανλικό” στρατόπεδο.

Παράλληλα, γαλάζια στελέχη σημειώνουν πως το άνοιγμα αυτό θα πρέπει να επιχειρηθεί πρώτα σε επίπεδο βάσης και όχι απευθείας στελεχών, καθώς μία τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει εκτός από αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και κλίμα υπόγειων συμφωνιών.