«Ο Τσίπρας δε θα κάνει την Ελλάδα Ζιμπάμπουε», υποστηρίζει αρθρογράφος του περιοδικού Forbes σε άρθρο του στο αμερικανικό οικονομικό περιοδικό.

Ο Tim Worstal που ασχολείται συχνά με την Ελλάδα υποστηρίζει αυτό, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποπνέει καμία αισιοδοξία.

Όπως γράφει, παρότι δε συμφωνεί με τις αριστερές θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ και παρότι η Ελλάδα μπορεί τελικά να εγκαταλείψει το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι τόσο χαζός ώστε να καταντήσει τη χώρα Βενεζουέλα ή Ζιμπάμπουε υπερπληθωρίζοντας τη νέα δραχμή.

Ο αρθρογράφος βέβαια δε φαίνεται και πολύ αισιόδοξος, καθώς, όπως γράφει, ακόμη και αν η Αθήνα επιστρέψει στη δραχμή ή σε κάποιου είδους νέο νόμισμα, αυτό είναι κάτι που δε θέλουν ούτε οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 58%.

Ο αρθρογράφος ασχολείται κυρίως με τον πληθωρισμό, δεδομένου ότι στη Βενεζουέλα βρίσκεται σε τέτοια ύψη που δεν είναι καν μετρήσιμος, και λέει ότι στη χώρα μας πλησίασε το 4,7% το 2010 και έκτοτε υποχωρεί. Μάλιστα, την τελευταία φορά που το τσέκαρε, λέει, ο πληθωρισμός ήταν σε αρνητικά επίπεδα.

Αναλύοντας ένα υποθετικό σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, γράφει ότι το πιο πιθανό θα ήταν να έχουμε και πάλι πληθωρισμό. Η δραχμή θα υποτιμηθεί αρκετά σε σχέση με το ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθωρισμός από τη στιγμή που οι εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές.

«Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, είναι αποτέλεσμα του να έχεις δικό του νόμισμα», υποστηρίζει.

Σε περίπτωση που η οικονομία και το εργασιακό κόστος ξεφύγουν από τα δεδομένα που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές. Αν υποτιμήσει το νόμισμα κατά 20%, αυτομάτως οι εξαγωγές γίνονται 20% φθηνότερες.

Συνεχίζει γράφοντας ότι οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα ηλίθιοι κλεπτομανείς, οπότε και δε θα γίνουν ούτε Ζιμπάμπουε. Όπως εξηγεί, εκεί η Κεντρική Τράπεζα τύπωνε διαρκώς χρήματα σε βαθμό που δεν είχε κάποια στιγμή αρκετό μελάνι.

Επίσης, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κάνει την Ελλάδα ούτε Βενεζουέλα, παρά την Αριστερή Πλατφόρμα και τις ομοιότητες με τους Podemos. Μπορεί να θέλουν αύξηση των συντάξεως, να αντιτίθενται σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι φτιάχνοντας τις τιμές δίνεις ώθηση στην οικονομία.

Δεδομένου ότι αυτό έκαναν ο Τσάβες και ο Μαδούρο, ο Τσίπρας δε θα πάρει αυτόν τον κατήφορο, γράφει ο αρθρογράφος, και καταλήγει λέγοντας ότι παρότι δε συμφωνεί με τις αριστερές θέσεις του κόμματος ο υπερπληθωρισμός της Ζιμπάμπουε δε θα έρθει ακόμη και αν η χώρα βγει από το ευρώ.