Στραμμένα στις Βρυξέλλες είναι τα βλέμματα της κυβέρνησης σήμερα, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί αρχικά ότι μπορεί να λαμβάνονταν οριστικές αποφάσεις για τα «καυτά» οικονομικά ζητήματα, όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, δίνοντας έτσι παράταση και στην… ελληνική αγωνία.

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα τεθούν επί τάπητος και ενεργειακά ζητήματα, αλλά και το μεταναστευτικό. Το ενδιαφέρον, όμως, περιστρέφεται γύρω από τις προτάσεις Γαλλίας-Γερμανίας για τα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρωζώνης και από τη συζήτηση θα φανεί εν πολλοίς προς τα πού βαδίζει η Ευρώπη και πώς μπορούν οι οριστικές αποφάσεις να επηρεάσουν την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα συνεχίζεται η προετοιμασία για την «εξεταστική περίοδο» που ξεκινά τη Δευτέρα, με τους ελεγκτές της τρόικας να καταφθάνουν αύριο και να ζητούν εξειδίκευση του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 12,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014.

Η κυβέρνηση δε συζητά για μειώσεις μισθών και συντάξεων, παρότι οι πιέσεις από την τρόικα φέρεται να είναι ισχυρές προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου κάνει λόγο για περικοπές δαπανών στον ιδιωτικό τομέα, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου και αύξηση της απασχόλησης.