Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, που αφορά στη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία ως το Μάιο θα πρέπει να καταθέσει λεπτομερή έκθεση για τη συνολική μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

Η επιτροπή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έλεγχο επί των ελέγχων για τη συνταγογράφηση, να προτείνει ακόμη και αναθεώρηση του Μνημονίου για την Υγεία και γενικότερα να προτείνει λύσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Την επιτροπή αποτελούν κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου που ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας και όχι μόνο, ενώ επικεφαλής της είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το κάπνισμα ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι «μας επιρρίπτουν ευθύνες άλλων, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους ελέγχους» και εξήγησε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι πιο επιθετικός.