Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας, Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου αναμένεται να κλείσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος του υπουργείου είναι την επόμενη Τετάρτη να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου.

«Μόλις έχουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καλέσουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Φαρμακοποιών για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμα και η λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης εκτός από το Σάββατο.

Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα άφησε να εννοηθεί ότι είναι τεχνητές, λέγοντας ότι για αυτό ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές οι οποίες είναι μία μορφή παράνομης συμπεριφοράς.

«Θα είμαστε αμείλικτοι στη διπλοχρέωση των κουπονιών», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ήδη ο ΕΟΦ παρακολουθεί το θέμα των ελλείψεων και θα δώσει λύση την ερχόμενη βδομάδα.

Όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους τέσσερις άξονες με βάση τους οποίους θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

Α. Ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί και δύο νοσοκομεία που γειτνιάζουν

Β. Κοινές διοικήσεις θα μπορούν να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία.

Γ. Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο να συνεργαστούν τα νοσοκομεία σε επίπεδο εφημεριών αλλά και λειτουργίας κλινικών και

Δ. Μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε κέντρα Υγείας, τα οποία θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν και σε απολύσεις προσωπικού, κυρίως διοικητικού, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι αυτό δε θα γίνει σε καμία περίπτωση, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση να μεταταχθούν τρεις χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι από άλλες ΔΕΚΟ στο σύστημα Υγείας, όπου θα καλύψουν θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικά τμήματα, υπηρεσίες πληροφορικής και άλλες.

Η έναρξη και η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου θα γίνει την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου και θα αρχίσουν από την Αθήνα.