Στην πρώτη κοστολόγηση, ύστερα από 20 χρόνια, όλων των ιατρικών πράξεων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος. Τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν το 1991. Ο υπουργός σχολίασε ότι ο αριθμός αυτών ανέρχεται στις 10.000 και στόχος της είναι εξοικονόμηση κονδυλίων.

Το πόσο σημαντική είναι η νέα αυτή κοστολόγηση, αλλά και τα συμφέροντα που θίγει, φαίνεται από τις απειλές, όπως αποκάλυψε ο κ. Λοβέρδος, που κατά καιρούς έχουν δεχθεί τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που συζητούν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι ήδη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η ενοποίηση του ΕΣΥ με τους μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (εκτός του Οίκου του Ναύτου, όπως έγινε σήμερα γνωστό) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία θα συμβάλει ώστε να εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για υλικά και φάρμακα ως το τέλος του 2011.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, ήδη πέντε εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές των βηματοδοτών από 3.000 σε 1.500 ευρώ.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, αναφερόμενος στη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, είπε ότι ήδη 61 από αυτά σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν με επιτυχία και τόνισε ότι άλλα πέντε θα μπουν μέχρι τέλος του μήνα στο πρόγραμμα.

Ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και είπε ότι από 24 έως 31 Ιανουαρίου τα δημόσια νοσοκομεία θα παρέχουν δωρεάν εξέταση για το «τεστ ΠΑΠ» σε όσες γυναίκες ενδιαφέρονται.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα που έχει προκύψει με το πρόγραμμα οικοτεχνίας, καθώς αποφασίστηκε, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γ. Κατριβάνος, να αναστείλουν τη λειτουργία του οι 41 σχολές ταπητουργίας προκειμένου να εξοικονομηθούν 80.000 ευρώ περίπου το χρόνο, ενώ θα κλείσει άμεσα και θα διακοπεί η μίσθωση του πρατηρίου στο Σύνταγμα προκειμένου να εξοικονομηθούν 120.000 ευρώ με τα οποία επιβαρυνόταν το κράτος για ενοίκιο.

Τέλος, αποφασίστηκε η μετάταξη των υπαλλήλων των σχολών ταπητουργίας σε οργανισμούς πρόνοιας του υπουργείου Υγείας ή των δήμων.