Η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών το απόγευμα της Πέμπτης (8/9) στο κάστρο Balmoral στη Σκωτία, με το παλάτι του Μπάκιγχαμ να ανακοινώνει τη θλιβερή είδηση.

«Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα», αναφέρει το παλάτι σε ανακοίνωσή του, ενώ ο Κάρολος γίνεται ο νέος βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας καθώς η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ συμπληρώνει πως: «ο Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο κάστρο Μπαλμόραλ και θα πάνε στο Λονδίνο αύριο».

Στο πλευρό της βασίλισσας τις τελευταίες ώρες της ζωής της ήταν όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία έσπευσαν στην Σκωτία μόλις οι γιατροί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της υγείας της 96χρονης.

The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow.

Posted by The Royal Family on Thursday, September 8, 2022

Ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος, έγραψε στο πρώτο του μήνυμα ως μονάρχης της χώρας: «Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και για όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης κυρίαρχης και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας.

Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία είχε τόσο ευρέως η Βασίλισσα».

A statement from His Majesty The King:

Posted by The Royal Family on Thursday, September 8, 2022

Όλη η ιστορία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η είδηση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από την ζωή στα 96 της, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Η μακροβιότερη βασιλεύουσα μονάρχης στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ο δεύτερος μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο είχε την τύχη να ζήσει μια ζωή γεμάτη ανατροπές, επιτεύγματα, δύσκολες αποφάσεις, χαρμόσυνες ειδήσεις, και σίγουρα πολλές ίντριγκες, πάθη και βασιλικά σκάνδαλα!

Κατά τη στιγμή της γέννησής της στις 21 Απριλίου του 1926, η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά διάδοχος του θρόνου -η μεγαλύτερη κόρη ενός δεύτερου γιου, και ως εκ τούτου θεωρούνταν απίθανο να κυβερνήσει. Προχωρώντας 10 χρόνια μπροστά, έγινε η πιθανότερη διάδοχος, καθώς ο θείος της παραιτήθηκε από τον θρόνο, ρίχνοντας τη χώρα σε κρίση.

Το 1947, παντρεύτηκε τον τολμηρό πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, με το ζευγάρι να παραμένει μαζί για 73 χρόνια. Ενώ ταξίδευε στην Κένυα τον Φεβρουάριο του 1952, έμαθε ότι ο πατέρας της είχε πεθάνει και κάπως έτσι ξεκίνησε η βασιλεία της μακροβιότερης βασιλεύουσας Βρετανίδας μονάρχη στην ιστορία –από τον Ιούνιο του 2022 ήταν και ο δεύτερος μακροβιότερος βασιλεύων μονάρχης στην ιστορία του κόσμου.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ελισάβετ ξεπέρασε το ρεκόρ των 63 ετών και 216 ημερών στο θρόνο που είχε σημειώσει η βασίλισσα Βικτώρια (η προ-προ-προγιαγιά της) και έγινε η μακροβιότερη βασιλεύουσα Βρετανίδα μονάρχης στην ιστορία, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022, η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της, σηματοδοτώντας επτά δεκαετίες υπηρεσίας της στην Κοινοπολιτεία.

Η άνοδος στο θρόνο

Το καλοκαίρι του 1951 η υγεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ άρχισε να φθίνει, και η πριγκίπισσα Ελισάβετ τον εκπροσώπησε στην παρέλαση των χρωμάτων και σε διάφορες άλλες επίσημες εκδηλώσεις. Στις 7 Οκτωβρίου η ίδια και ο σύζυγός της ξεκίνησαν μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία στον Καναδά και την Ουάσινγκτον. Μετά τα Χριστούγεννα στην Αγγλία, η ίδια και ο δούκας ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1952 για μια περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά καθ’ οδόν, στη Σαγκάνα της Κένυας, τους έφτασε η είδηση του θανάτου του βασιλιά στις 6 Φεβρουαρίου 1952.

Η Ελισάβετ, βασίλισσα πλέον, επέστρεψε αμέσως αεροπορικώς στην Αγγλία. Οι τρεις πρώτοι μήνες της βασιλείας της, η περίοδος του πλήρους πένθους για τον πατέρα της, πέρασαν σε σχετική απομόνωση. Αλλά το καλοκαίρι, αφού μετακόμισε από το Clarence House στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ανέλαβε τα συνήθη καθήκοντα του ηγεμόνα και πραγματοποίησε το πρώτο της επίσημο άνοιγμα του Κοινοβουλίου στις 4 Νοεμβρίου 1952. Η στέψη της πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 2 Ιουνίου 1953.

Από τον Νοέμβριο του 1953 η βασίλισσα και ο δούκας του Εδιμβούργου πραγματοποίησαν μια εξάμηνη περιοδεία γύρω από τον κόσμο στην Κοινοπολιτεία, η οποία περιελάμβανε την πρώτη επίσκεψη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από βασιλεύοντα βρετανό μονάρχη. Το 1957, μετά από επίσημες επισκέψεις σε διάφορα ευρωπαϊκά έθνη, η ίδια και ο δούκας επισκέφθηκαν τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1961 πραγματοποίησε την πρώτη βασιλική βρετανική περιοδεία στην ινδική υποήπειρο μετά από 50 χρόνια και ήταν, επίσης, η πρώτη βασιλεύουσα βρετανίδα μονάρχης που επισκέφθηκε τη Νότια Αμερική (το 1968) και τις χώρες του Περσικού Κόλπου (το 1979).

Κατά τη διάρκεια του «Ασημένιου Ιωβηλαίου» της το 1977, προήδρευσε σε επίσημο δείπνο στο Λονδίνο, στο οποίο συμμετείχαν οι ηγέτες των 36 μελών της Κοινοπολιτείας, ταξίδεψε σε όλη τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία και περιόδευσε στο εξωτερικό, στον Νότιο Ειρηνικό και την Αυστραλία, στον Καναδά και στην Καραϊβική.

Βασίλισσα Ελισάβετ και Πρίγκιπας Φίλιππος

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ελισάβετ και η Μαργαρίτα πέρασαν μεγάλο μέρος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ζώντας χωριστά από τους γονείς τους στη Βασιλική Στοά στο Κάστρο του Ουίνδσορ, ένα μεσαιωνικό φρούριο έξω από το Λονδίνο. Το 1942, ο βασιλιάς έκανε την Ελισάβετ επίτιμο συνταγματάρχη στους 500 Γρεναδιέρους Φρουρούς, ένα σύνταγμα του βασιλικού στρατού.

Δύο χρόνια αργότερα, την ονόμασε μέλος του Μυστικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιτρέποντάς της να ενεργεί εκ μέρους του όταν εκείνος βρισκόταν εκτός χώρας.

Το 1947, αμέσως μετά την επιστροφή της βασιλικής οικογένειας από επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική και τη Ροδεσία, ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και υποπλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού. Τον είχε βάλει στο «στόχαστρο» όταν ήταν μόλις 13 ετών και η σχέση τους αναπτύχθηκε μέσω επισκέψεων και αλληλογραφίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Παρόλο που πολλοί στον βασιλικό κύκλο θεωρούσαν τον Φίλιππο ως μη συνετό ταίρι λόγω της έλλειψης χρημάτων και του ξένου (γερμανικού) αίματός του –ακόμη και ο πατέρας της δεν τον ενέκρινε– η Ελισάβετ ήταν αποφασισμένη και πολύ ερωτευμένη. Αυτή και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Ο πρώτος τους γιος, Κάρολος (Πρίγκιπας της Ουαλίας) γεννήθηκε το 1948, ενώ η κόρη τους, Άννα (Πριγκίπισσα Βασιλική) ήρθε δύο χρόνια αργότερα.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος ήταν παντρεμένοι για 73 χρόνια, μέχρι που ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 99 ετών.

Η σύγχρονη μοναρχία της βασίλισσας Ελισάβετ

Βασίλισσα Ελισάβετ

Εξαιρετικά δημοφιλής σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς βασιλείας της, η βασίλισσα είναι γνωστή για το σοβαρό ενδιαφέρον της για τις κυβερνητικές και πολιτικές υποθέσεις, εκτός από τα τελετουργικά της καθήκοντα, και πιστώνεται τον εκσυγχρονισμό πολλών πτυχών της μοναρχίας.

Η βασίλισσα φαινόταν να έχει όλο και μεγαλύτερη επίγνωση του σύγχρονου ρόλου της μοναρχίας, επιτρέποντας, για παράδειγμα, την τηλεοπτική προβολή της οικογενειακής ζωής της βασιλικής οικογένειας το 1970 και εγκρίνοντας την επίσημη διάλυση του γάμου της αδελφής της το 1978. Στη δεκαετία του 1990, ωστόσο, η βασιλική οικογένεια αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις.

Το 1992, έτος που η Ελισάβετ χαρακτήρισε ως το «annus horribilis» της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, χώρισαν, όπως και ο πρίγκιπας Άντριου και η σύζυγός του, Σάρα, δούκισσα της Υόρκης.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Επιπλέον, η Άννα πήρε διαζύγιο και μια πυρκαγιά κατέστρεψε τη βασιλική κατοικία του Κάστρου του Ουίνδσορ. Ακόμη, καθώς η χώρα πάλευε με την ύφεση, η δυσαρέσκεια για τον τρόπο ζωής των βασιλικών αυξήθηκε και το 1992 η Ελισάβετ, αν και προσωπικά απαλλάχθηκε, συμφώνησε να πληρώνει φόρους για το ιδιωτικό της εισόδημα.

Ο χωρισμός και αργότερα το διαζύγιο (1996) του Καρόλου και της εξαιρετικά δημοφιλούς πριγκίπισσας Νταϊάνας υπονόμευσαν περαιτέρω την υποστήριξη προς τη βασιλική οικογένεια, η οποία θεωρήθηκε από ορισμένους απαρχαιωμένη. Η κριτική εντάθηκε μετά τον θάνατο της Νταϊάνα το 1997, ιδίως αφού η Ελισάβετ αρνήθηκε αρχικά να επιτρέψει να κυματίζει μεσίστια η εθνική σημαία πάνω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Λίγα χρόνια μετά, το 2005, η βασίλισσα απολάμβανε την υποστήριξη του κοινού όταν έδωσε τη συγκατάθεσή της στο γάμο του πρίγκιπα Καρόλου με την επί χρόνια αγαπημένη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες προσπάθειές της να εκσυγχρονίσει τη μοναρχία, η βασίλισσα προσπάθησε στη συνέχεια να παρουσιάσει μια λιγότερο αυστηρή και λιγότερο παραδοσιακή εικόνα της μοναρχίας. Οι προσπάθειες αυτές αντιμετωπίστηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα επιτυχία.

Η απόσυρση του πρίγκιπα Φίλιππου και ο μετέπειτα χαμός του

βασίλισσα ελισάβετ

Τον Αύγουστο του 2017 ο πρίγκιπας Φίλιππος αποσύρθηκε επίσημα από τη δημόσια ζωή, εμφανιζόμενος περιοδικά σε επίσημες υποχρεώσεις. Εν τω μεταξύ, η βασίλισσα Ελισάβετ άρχισε να μειώνει τις δικές της επίσημες υποχρεώσεις, μεταβιβάζοντας ορισμένα καθήκοντα στον πρίγκιπα Κάρολο και σε άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αν και οι «αναπληρωτές» συρρικνώθηκαν όταν ο μικρότερος γιος του Καρόλου, ο πρίγκιπας Χάρι, δούκας του Σάσεξ, και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, δούκισσα του Σάσεξ, επέλεξαν να εγκαταλείψουν τους βασιλικούς τους ρόλους τον Μάρτιο του 2020.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ενδιαφέρον του κοινού για τη βασίλισσα και τη βασιλική οικογένεια αυξήθηκε ως αποτέλεσμα της ευρείας δημοτικότητας του «The Crown», μιας τηλεοπτικής σειράς του Netflix για τους Windsors που έκανε το ντεμπούτο της το 2016.

Έχοντας αντιμετωπίσει αρκετές σωματικές αναποδιές τα τελευταία χρόνια, ο Φίλιππος, ο οποίος ήταν σύζυγος της Ελισάβετ για περισσότερες από επτά δεκαετίες, πέθανε τον Απρίλιο του 2021. Στην 50ή επέτειο του γάμου τους, το 1997, η Ελισάβετ είχε πει για τον Φίλιππο, τον οποίο θα πήγαινε να «συναντήσει» και πάλι ένα χρόνο μετά το χαμό του, «Ήταν, πολύ απλά, η δύναμη και το σπίτι μου όλα αυτά τα χρόνια».

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λάτρης της απλότητας στην προσωπική της ζωή

βασίλισσα ελισάβετ

Ενώ η αμύθητη περιουσία της την είχε καταστήσει ως μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου –δείτε εδώ πώς θα μοιραστεί η περιουσία της τώρα που έχει φύγει από την ζωή– η βασίλισσα Ελισάβετ σε προσωπικό επίπεδο αγαπούσε την απλότητα. Χαρακτηριστικό το ότι ήταν μια δεινή ιππέας, ενώ διατηρούσε άλογα κούρσας, παρακολουθούσε συχνά αγώνες και επισκεπτόταν περιοδικά τα εκτροφεία του Κεντάκι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία από τις πιο επιδραστικές παρουσίες στον κόσμο ξεκίνησε για το ταξίδι της στην αιωνιότητα πλήρης ημερών στα 96 της χρόνια και με εμπειρίες ζωής που πολλοί θα ζήλευαν.